Yığma Mezar Girişleri
Yığma mezar dediğimizde ilk akla gelen tümülüstür. Tümülüsün daha küçüğü yığmalarda vardır, en bilineni taş yığma mezarlardır. Höyükte bir başka yığma mezar türüdür.
Yığma mezar girişlerinde önce mezarın hangi dine mensup olduğuna bakılır. Örnek olarak en yaygın mezar Hristiyan mezarıdır, Eğer Hristiyan mezarı ise giriş Kudüse bakar şekildedir. Çoğu araştırmacı güney, güney doğu gibi tahminlerde bulunur buda doğrudur. Örnek Ankarada iseniz Kudüs tam güneye denk gelir, bu bölgelerdeki mezar girişleri yığmanın güney tarafında aranır.
Ege bölgesinde iseniz o zaman iş değişir güney doğu tarafına bakılır. Hatta bazı yerlerde doğuya bakar şekilde yapılmıştır. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız yığma üzerine çıkın yönünüzü Kudüse çevirin, girişin nerede olduğunu anlarsınız. Bu söylediklerim Hristiyan mezarları için geçerli olduğunu unutmayın.
Tümülüs dışında girişi olan tüm oda mezarlar içinde aynı durum geçerlidir. Sadece kaya mezarlarda değişiklik gösterir, oda kayanın duruşuyla alakalıdır. Kaya yapısı mezar yapımına nasıl elverişli ise o şekilde yapılır. Kayalarda belli bi yön vermek doğru değildir. Eğer imkan varsa onuda Kudüse bakar şekilde yapılır, imkan yoksa kaya nasıl elverişli ise ona göre yapılır.
Zemin altı kaya mezarlarda giriş arıyorsan yön tahminde bulunurken ilk bakacağın yer kayanın yapısıdır. Eğer kaya Kudüs tarafına giriş yapmaya müsait ise giriş Kudüstür. Değilse kayanın yapısına bak ben olsam bu kayaya nasıl mezar yapardım diye düşün.
Lahit mezarların yön çoğunluk Kudüs derinlik ise belli bi standardı yoktur. Lahit mezarları her derinlikte bulmak mümkündür.
Firigya ve Lidya Tümülüsleri
Firigya ve lidya tümülüslerinde giriş Kudüse bakmaz, ozaman hristiyanlık olmadığı için onlar kendi dinleri ve kendi geleneklerine uygun define işlemi yapar girişide ona göre koyardı. Firigya ve lidya tümülüslerinde giriş çoğunlukla tümülüs yanında bulunan dereye bakar şekilde yapılmıştır.
Her yığmada giriş var diye bi kaide yok, bazı yığmalarda giriş yoktur. Üstten kapaklı mezar tipleridir, üstteki kapak kaldırılarak açılır. Kapak kaldırılırken köşelere dikkat edeceksin, Köşelerde kurşun dökme vardır onlar çok sağlam olduğundan kapağı kaldırmak zor olur.
- Mesela orta boy büyüklükteki taş yığma mezarlarda giriş yok denilecek kadar azdır. Sadece roma dönemi taş yığma mezarlarda giriş vardır.
Tümülüs tipi yığma mezarlarda girişi bulunmazsa üstten girmek biraz zordur. bu iş sabır ister, gerekirse kazı ruhsatı bitiş tarihini uzatabilirsiniz. en azından böyle bi talepte bulunun, prosedürleri tam bilmiyorum.
Aslına bakılırsa kazı alanından çıkan bazı taşlar size girişin ne tarafta olduğunu söyler. Bunu neredeyse hiç bi defineci bilmez. Hele o 1 kişinin kaldırabileceği orta boy taşların bir kısmı işaretlidir. Üzerinde ince çizgiler veya belirgin olmayan işaretler vardır. En çok üçgen olan taşlar yada üzerinde üçgen işaret olan taşlardır. Bunları bilmeniz ve kazıdan çıkan hiç bir taşı atmayıp hemen incelemeye almanız gereklidir.
Yığma mezarlarda dikkat etmeniz gerekenler
Kazı yerinden çıkan hiç bir hayvana zarar verilmemesi gerektiğini unutmayın. Tek bir böcek dahi olsa incitmeden yavaşça dışarı atılmalıdır. Kazı bölgesinde takva sahibi birininde olmasına dikkat edin. Onun okuyacağı dualar sizi bazı sıkıntılardan kurtarabilir.
Kazı yaparken telaşlanmayın; sakin olmaya çalışın. Gece kazı yapmayın, gece kazılarında çeşitli zorluklarla karşılaşabilirsiniz. En iyisi mesai saatleri içinde kazı yapmaktır.
Kazıya başlamadan önce orada define olup olmadığından emin olun. Dedektör yada gpr yeraltı radarlarından destek alın. Kulaktan dolma bilgilerle paranızı ve zamanınızı boşa harcamayın.
Alt resimlerde tümülüs planı ve giriş kapısı örneklerini görebilirsiniz.