Yeni Başlayanlar İçin Dedektör Seçim Rehberi
Yeni Başlayanlar İçin Dedektör Seçim Rehberi; Dedektör seçimi çok zor bir konudur, piyasada o kadar çok marka varki seçim yapmak neredeyse imkansız hale geliyor. Youtube videolar, forumlar, bloglar kafamız allak bullak oluyor.
Birisi garretten başka cihaz tanımam derken diğeri paranın karşılığını en iyi veren fisher diyor, diğerine bakıyorsun xp çığır açtı minelabı geçti diyor. Bu kadar farklı görüşü okuduktan sonra karar veremiyorsunuz, verrseniz bile aklınız şüphede kalıyor. Ne alırsanız alın onunla ilgili mutlaka kötü yorumlarda vardır.
Uzun yıllar dedektör kullanıcıları bile bu işi iyi bildiği söylenemez, çünkü onlarında çoğu belli markaya sadık kalıyor, aynı dedektörü yıllardır kullanan biri yeni teknoloji hakkında çokta fikir sahibi olması beklenemez. Dedektör seçimi konusunda nihai karar bunlara ait olması mümkün değidir,
Forum ve bloglara baktığınızda en iyi dedektör şudur gibi söylemler var, buda mümkün değildir, en iyi dedektör şudur diye bişey yoktur. Bu tıpkı en iyi araba hangisidir sorununa benzer. Eğer böyle bi soru sorsanız muhtemelen biri mersedesin şu modeli der, diğeri bmw’nin şu modeli, wosvagen porsche devam eder gider.
Buda aynı şeydir, dedektör konusunda en iyi diye bir kavram anlayışı yoktur. Alıcı bütçesi ve yapacağı iş üzerinden seçim yapmalıdır.
Detektör seçerken en önemli faktörlerden biri deneyim ve beceri seviyen-izdir.
Eğer metal tespiti konusunda deneyiminiz varsa kendinizi geliştirmek istiyorsanız, muhtemelen daha pahalı bir modelde ihtiyacınız olacak, Profesyonellerin kullandıkları dedektörleri araştırarak kararınızı verebilirsiniz. Eğer yeni başlayacaksanız Yeni başlayanlar için giriş seviyesi dedektörlere göz atmanız gerekecektir. Eğer elinizdeki model yetersiz geliyor bir üst modele sıçrama yapmak istiyorsanız Orta seviye dedektörlere bakmalısınız.
Buradaki anahtar sizin deneyiminize, bütçenize ve gereksinimlerinize uygun bir dedektör seçmekten geçer. Her bir ağızdan çıkan seslerle doğru karar vermeniz mümkün değildir. Eğer yeni başlıyorsanız daha ucuz ve kullanımı daha kolay dedektörler seçmelisiniz. Burada edineceğiniz tecrübe ile orta seviye dedektörlere geçebilirsiniz. Eğer kendinizi hazır hissederseniz direk profesyonellerin kullandıkları dedektörlere geçişte yapabilirsiniz.
İlk kez dedektör alacaksanız aranacak özellikler şunlardır
Tabiki öncelik sizin istediğiniz özelliklerdir, biz yeni başlayanlar için yeterli olacak özellikleri yazalım.
- Hassasiyet ve ayrımcılık kontrolü
- Değerli ve değersiz metalleri ayırabilen çeşitli arama modları
- Toprak ayarı yapabilmesi
- Uygun Fiyatta olması
- Hafif olması
- Kullanımı kolay olması
Dedektör araştıması yaparken makine rahat kullanılırmı buna dikkat edin.. Dedektörün ağırlığını ve hızını kontrol etmeye yardımcı olacak şekilde ayarlanabilirmi ? Monitördeki menüler basmalımı olsun çevirmelimi, çoğu insan çevirmeli olunca eski radyolar aklına gelir ve bu cihazın işe yaramayacağını düşünür, aslında hiçte öyle değildir. Burada aklınıza takılan olmasın seçiminizi yaparken size hangisi hitab ediyorsa onu seçin.
Dedektör seçimi yaparken en önemli kural dedektörün resminin içinize sinmesiyle başlar. Resme baktığınızda içinize siniyorsa siz bu dedektörle iş yaparsınız. İçinize sinmeyen modelle yola çıkarsanız işiniz biraz daha zor olabilir.
- Dedektörle araziye çıktığınızda muhtemelen ilk olarak kurşun, şişe kapağı gibi gereksiz parçalar bulacaksınız, Bu sizi hayal kırıklığına uğratabilir, asla böyle olmamalıdır, pes etmemelisiniz. Aramaya ne kadar zaman ayırırsanız o kadar çok parçalar bulursunuz. Bunlar içinde sizi şaşırtmaya yetecek parçalarda olacaktır.
Diğer önemli hususta düşük sinyalleri es geçmeyin, çoğu dedektör kullanıcısı yüksek tondaki seslere ilgi duyar, bu yanlıştır, derindeki parçanın sinyali az geliyor olabilir, ve bu çok değerli olabilir. Bu sebepten dolayı kısık sesleri es geçmeyin. Eğer yeni başlıyorsanız mümkünse tüm seslerin ne olduğuna bakın.
Dedektör Ne Bulur
Dedektör ile neler bulabileceğinizide bilmelisiniz. Dedektörler adı üstünde metal dedektörüdür, metallere karşı duyarlı cihazlardır. Bunların bir çoğu değerli ve değersiz metalleri birbirinden ayırabilir. Günümüz teknolojisinde ayrım yapamayan dedektör yok denilecek kadar azdır.
Değersiz metal olarak ayrım sadece demir için geçerlidir. şişe kapağı yada kola tenekesini değersiz sayacağını düşünmeyin. Çünkü antik bir çok parada bakır ve alüminyum vardır. eğer gazoz kapağını bulmasın dersen bakır paralarıda bulamayabilirsin. Bu sebepten dolayı kalıntı dedektörü diye adlandırılan definecilerin kullandıkları tüm dedektörler bakır ve alüminyum içeren metalleri görür, sadece demiri görmez. Demir dışında altın, gümüş, bakır, kurşun, alüminyum bunların hepsini görür.
Sadece altına duyarlı dedektörlerde vardır, firmaların markalarına baktığınızda aynı serinin birde gold olanı vardır, bunlar sadece altına duyarlıdır. Defineciler bakır ve gümüş para bulacağı düşünülürse bunları kullanmaması gerekir, zaten kullanmaz. Sadece altına duyarlı dedektörler dere yatakları yada benzer yerlerde doğal altın aramak için tasarlanmıştır. Avusturalya ve Afrika kıtalarında doğal altın parçaları bulmak mümkündür. Türkiye’deki bazı dere yataklarında doğal altın bulunmaktadır.
Bütçeniz veya deneyiminiz ne olursa olsun, umarım bu makale dedektör seçimi konusunda size yardımcı olur. Başka bir makalede görüşmek ümidiyle esen kalın. Define sohbeti