Volçan Köprüsü
Volçan köprüsü şu an Bulgaristan ile Türkiye arasında bulunan Mutlu derede yer almaktadır. Volçanın Istanca dağlarında faaliyet gösterdiği dönemde mevcut derede bir çok kişinin boğulması sonucu buraya bir köprü yapma fikri doğurdu. Üst resimde görünen taş mermer köprü volçanın yaptığı köprü değildir.
İşin aslı şöyledir. Volçanın yaptığı köprü ahşap köprüydü. Ağaçlardan yapılan bir köprüdür. 15 metre uzunluğunda; iki metre genişliğinde ve altı metre yüksekliğindeydi.
Bu köprü şu an Bulgaristan’da bulunan Tırnovacık kasabası ve Kırklareli’nin ilçesi olan eski adı Malık Samokov; şimdiki adı Demirköy olan bu 2 kasaba ticaret yapması için yapılmıştır. İşçilerde yine bu 2 kasabadan Bulgar ve Türk olarak toplanmıştır.
İnşa edilen köprü ahşaptı ve mevcut köprünün 100 metre doğusundaydı. Nehrin Türkiye kıyılarına uzanan orijinal Volçan Köprüsü’nün kalıntıları hala durmaktadır.
1908’de, nehrin biraz yukarısında, üç kemerli mermerden yeni bir köprü inşa edildi. Ve yeni köprüye yine Volçan Köprüsü adı verildi. Burada anlamanız gereken internette dolaşan volçan köprüsü gerçek volçan köprüsü değildir. Gerçek volçan köprüsü mevcut taş köprünün 100 metre doğusunda bulunan ahşap köprüdür. Şu an hala kalıntılarına rastlamak mümkündür.
Volçanın bu köprü için 40.000 groschen para harcadı. Bu paranın kaynağı tam olarak Osmanlı kervanları ve Osmanlı türbelerinin soygunlarıyla elde etmişti.
Köprünün Yapımı
Köprü İnşası sırasında volçan marangoz kılığına girdi ve çalışmaya başladı. Çalışanların hiç biri bunu bilmiyordu. Tek bildikleri bu köprü inşası için harcanan para volçan eşkiyası tarafından fonlandığıydı. Ama vılçanın içlerinden biri olduğunu kimse bilmiyordu.
Türkler bazı sohbetlerinde; işte volçanı şimdi kıstırmak kolay olur. Bu köprüden mutlaka geçecektir şeklinde sohbet ediyorlardı. Oysaki bu sohbetleri duyan marangoz volçanın ta kendisiydi.
Köprü inşası tamamlandıktan sonra açılış için rahipler davet edildi. Yendi içildi ve sonunda içlerinden biri çıkıp uzun bir sırıkla dereden karşıya atladı. Biraz uzaklaştıktan sonra döndü ve bağırarak ben volçanım deyip istranca dağlarına doğru koşup kayboldu.
Not: Mutlu dere Istrancad Dağları’nın Mahya Tepesi’nden doğan Velika Deresi ile Kocadere ile birçok küçük akarsuyun birleşmesi ile meydana gelmektedir.
Volçan tahta köprünün uzunluğu 14 metredir ve tam 12 saatlik bor dondurme sonucu şu kendisi olmayan suyu olmayan değirmeni bulursun bunun doğusunda sarı kızın mezarı ve biraz ilerisinde küçük horo tepe vardır ve bu köyün altında yeni köy bu köyün biraz gerisinde eski Rum köyü vardır .bu köyün 14 rakamlı yer8n arkasındada saklıdır kendisi 2600 ok a vardır VA iç içe geçmiş bu Volçan yalancı sahtekar, sanatçı ,hikayeci bir kimliğe sahiptir kendisi aslen galata bankerlerinin başındaki Roma tarafından görevlendirilen kişidir .Bu yerlerin hepsini biliyorum para falanda yok .Osmanlı 32 kişi ile nasıl faiz borç yüküne batırılır onu efsanelestirip dağa taşa hikayelerini kazmıslar köy isimlerine varana kadar hepsi var .Alın size volçan efsanesinin gerçek hikayesi ;)
kopru volcana ait deyildir kendi de marangos olup calismas o oyle bir kisiligi yoktur adam eskiya