Türkiye’de Altın Madenciliği Ne Durumda
Türkiye’de Altın Madenciliği Ne Durumda;
Türkiye’deki Altın Rezervi 2020’nin ilk çeyreğindeki 485.20 Ton’dan 2020’nin ikinci çeyreğinde 583 Ton’a yükseldi.
Son yirmi yılda altın madenciliği Türkiye için önemli bir endüstri haline geldi. Sektörün özelleştirilmesi, hükümetin altyapı baskısı ve Türkiye’deki işletme maliyetlerinin dünyanın en düşükleri arasında yer alması altın madenciliğinde başarıyı getirdi. Geçtiğimiz 19 yılda, 20 altın madeni bulundu ve üretim hızla artarak, ülkeyi Avrupa’nın önde gelen değerli metal üreticisi haline getirdi.
Türkiye altın madenciliği sektöründe daha da fazla büyüme potansiyeli var. 2018 yılında Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, Global Business Reports’a (GBR) verdiği demeçte , Türkiye’nin altın madeninin çok olduğunu, henüz daha derindeki rezevlere ulaşılamadığını söylemişti.
Pazar Büyüyor
Türk altını, küresel pazar payını sürekli arttırıyor ve onu Avrupa’nın önde gelen altın üreticisi yapıyor. Anadolu’nun altınla ilişkisi uzun bir geçmişe sahip olmasına ve çok sevilen sarı metalin Osmanlı döneminde az miktarda üretilmesine rağmen, modern Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ilk altın madeni 1990’larda üretime başladı.
1985’te güncellenen madencilik yasaları, o zamandan beri altın madenciliğine ilginin artmasına neden olmuş ve uluslararası şirketlerin daha sonra yaptığı yatırımlar, Türkiye’yi son yıllarda Avrupa’nın önde gelen altın üreticisi haline getirmiştir. Türkiye 2019 da 33 tonun üzerinde altın üretecek. Sektörün üretim kapasitesi yılda 50 tona çıkarmıştır.
Türkiye’nin doğusundan batısına kadar tüm bölgelerde altın madenleri bulmak mümkündür. Batı tarafta daha fazla yataklar olduğu ön görülmektedir. Bu altınların daha çok kuvars kayalar arasındaki altın damarları olduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel Türkiye’nin 2001-2019 yılları arasında toplam 338 ton altın ürettiğini, ancak bilimsel araştırmalara göre şu ana kadar 1.500 tonunun çıkarıldığı toplam 6.500 ton potansiyel rezerv olduğunu söyledi. Yücel’e göre Türkiye, 2000 yılında Avrupa’nın en büyük altın üreticisi konumuna gelebileceğini söyledi.
Yücel ayrıca Yılda 140-160 ton altın ithalatının Türkiye’ye 7-8 milyar dolar cari açık verdiğini açıkladı. Ancak Türkiye’nin önümüzdeki birkaç yıl içinde bunun% 60’ını kolayca silebileceğini sözlerine ekledi.
Türkler Altını Seviyor
Dünyanın en büyük dördüncü altın tüketicisi olan Türkiye, altın ile her zaman güçlü bir ilişkiye sahip olmuştur. Altını bu kadar çok seviyor olmasına rağmen madencilik başarısı bunun çok gerisindedir. Türkiye’nin ilk altını 2001 yılında üretime başlamıştır.
Madencilik sektörünün hızlı gelişimi, 2000’lerin başında endüstrinin özelleştirilmesiyle başlamıştır: 2002 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) hükümetin yabancı madencilere karşı tavrı değişerek üretimi ciddi şekilde arttırdığı görülmektedir. Madencilik tarihi daha fazla bilgi
Arkeolojik Araştırmacılar
Arkeolojik araştırmacılara göre , Türkiye’deki madencilik tarihinin MÖ 7000’lere kadar dayanmaktadır. Madencilik, Anadolu’daki Fenikeliler, Hititler, Frigler ve Lidyalılar gibi eski uygarlıkların gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Şu anda Türkiye’de faaliyet gösteren bazı altın yatakları, eski uygarlıkla tarafından kullanılmaktaydı.
Kaynak; Define Sohbeti MendereS