Define İşaretleri AnlamıErmeni Gömüleri

Tarihi Para Nereye Satılır

tarihi para satılırmı

Bir çok insanın elinde Tarihi Para geçebilir, hepside bu para nereye satılır; alıcısı varmıdır diye merak etmiştir, İşin aslı antik paraların alımı ve satımı yasaktır. osmanlı son 6 padişahına ait ve ondan sonraki paralar alınıp satılabilir. bunun dışında yunan, roma, bizans ve osmanlının son 6 padişahtan önceki paraların ticareti yasaktır. Eğer satmaya yada almaya kalkarsanız tarihi eser kaçakçısı sınıfına girer; hapis cezasına çarptırılabilirsiniz.

2863  Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunlarına göz atalım.

Haber verme sorumluluğuna ve kültür varlığı ticaretine aykırı hareket edenler.

  • Madde 67: (Değişik: 08/02/2008 – 5728/410 Md.) Kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili olarak bildirim yükümlülüğüne mazereti olmaksızın ve bilerek aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Bildirimi yapılmamış olan kültür ve tabiat varlığını satışa arz eden, satan, veren, satın alan, kabul eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu durumda birinci fıkrada tanımlanan suçtan dolayı ayrıca cezaya hükmolunmaz.
  • Ticareti yasak olan taşınır kültür varlıklarının izinsiz olarak ticaretini yapan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Devlet bu işi ciddiye alıyorki birde ihbar edenlere ikramiye veriyor. bunada muhbir ikramiyesi diyoruz. Örnek olarak birinde antik para olduğunu biliyorsunuz; bunu ihbar ederseniz emniyette bu paraları ele geçirirse muhbir ikramiyesini almaya hak kazanıyorsunuz.

Muhbir ikramiyeleriyle ilgili biraz daha bilgi verelim.

  • Kanun’un 5. maddesine göre taşınır kültür varlıklarını haber verenlere ikramiye, ilgili Kanun’a yani 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre verilir. 2863 sayılı Kanun’un 64. maddesi kültür varlıklarını bulanlara verilecek ikramiye konusunu düzenlemiştir. 64. maddenin (e) bendine göre; nerede olursa olsun yeni bulunup da 2863 sayılı Kanun’un 4. maddesinde yazılı süreler içinde haber verilmediğinden dolayı gizlenmiş sayılan kültür varlıklarını haber verenler ile bunları yakalayan kamu görevlilerine, 1905 sayılı Kanun’da taşınır mallar için gösterilen oranlar dahilinde tespit edilen bedel ikramiye olarak verilir.

Bu yurt içi cezalar. birde yurt dışına çıkarma, kaçırma vs. cezalar var. onlarıda yazalım kimse macera aramasın.

Yurt Dışına Çıkarma Yasağına Aykırı Hareket Edenler

  • Madde 68: (Değişik: 08/02/2008 – 5728/411 Md.) Kültür ve tabiat varlıklarını bu Kanuna aykırı olarak yurt dışına çıkaran kişi, beş yıldan oniki yıla kadar hapis; ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Bunları okuduktan sonra eminim eliniz kolunuz bağlandı. ama öyle değil. Devlet bulanlarada ikramiye veriyor hemen başlayalım.

Kültür Varlıklarını bulanlara verilecek ikramiye

Madde 64:

  • Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yer üstünde, yer altında ve su altında bulunan taşınır kültür varlıklarını 4 üncü maddede yazılı makam ve mercilere, aynı maddede yazılı süreler içerisinde haber verenlere:
  • b) Bulunan varlık başkasının mülkü içinde ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca varlığın değeri dikkate alınarak, takdir olunacak bedelin %80-i ikramiye olarak bulan ile mülk sahibi arasında yarı yarıya paylaştırılır.
  • c) Kültür varlığı Devlete ait arazide bulunmuş ise, takdir olunacak bedelin %40-ı bulana ikramiye olarak verilir.

Gördüğünüz gibi Devlet boş değil bulanlarada ikramiye veriyor. tabi bunu tesadüfen bulmuş olmanız gerekli; bilinçli olarak arama, ve izinsiz kazı yapmanız durumunda ikramiye alamazsınız.

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse tarihi eserlerin yeri müzedir. elinizde tarihi eser değeri taşıyan para varsa önce avukatın; sonrada müzenin yolunu tutun. yasal olmayan ticaretten uzak durun. ben sadece tavsiyede bulundum okuduğunuz çin teşekkür ederiz başka bir makalede görüşmek ümidiyle esen kalın. Define Sohbeti MendereS

ETİKETLER:
Yorumlar

  1. belirtilmemiş dedi ki:

    herkese selamün aleyküm elimde 1 tl den biraz daha büyük ve ağır olan bir para var ön ve arka tarafının üst kısmında haghia sophia yazıyor
    alt tarafında ise türkçeye benzeyen bir yazı ile istanbul yazdığı anlaşılıyor
    diğer tarafın alt tarafında ise osmanlı yazısı nın
    arapça ve farsça alfabesiylr kostantineyye yazdığını tahmin ediyorum
    ön ve arka tarafında şuanki ayasofya caminin en eski resmi var ama kilisemi camimi onu tam çıkaramadım
    elimde bulunan para tarihi açıdan değerli bir madendir
    14 yy. da üretilmiş olduğunu tahmin ediyorum
    görüş öneri veya satın almak için 05416527495 no ‘lu telefonuma whatsapp üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

  2. Nurettin dedi ki:

    Bak şuanda daha fazla satasım geldi elimdeki roma parasını