Pınarlarda Define Yerleri
Define saklayıcıların en ideal nirengi üçlemelerden biridir pınarlar. Bunları bulabilmek için şifre kırma yeteneğine sahip olmanız gereklidir. Buna birde kaybolan işaretler eklenirse işiniz hayli zor demektir. Biz kaybolan işaretlerle zaman kaybetmeyip pınarların bizzat kendilerinde olan definelerin yerlerini yazalım.
Pınarlarda Define Yerleri
1- Pınar gözeneğinin olduğu yere gelin buradan baktığınızda görünen en verimli tepe mutlaka bakılmalıdır. Pınarın üzerindeki yapı taşlarında işaret varsa bu işaret dikkate alınarak define yeri bulunabilir.
2- Pınar başındaki kayada meşale taşı varsa belirli mesafede 2. pınar aranmalıdır. 2. pınarda bir istavroz işareti olup son noktayı vermektedir. Son nokta yassı taş olup bir miktar para buradan alınır.
3- Üzeri rakamlı taş bulursanız bu şifrelenmiş ölçü birimidir. Buradaki düz arazinin en sığ yerine gidip araştırma yapılmalıdır.
4- Bir pınar bulursanız 2. ve 3. pınarın olup olmadığı mutlaka bakılmalıdır. 3 pınar varsa pınarlardaki hitabeli taşlara bakarak para yeri öğrenilir.
Pinarlarda Define Yerleri Farklı görüşler
Diğer Görüş: Pınarların üst kısımları 7-11-40 adım gibi ölçülerle saklama noktası olarak kullanılmıştır. Bir de çeşme ve pınar gömülerinde tüm yönler baz alınır ve imkan varsa çeşme üzerine işlenir. Dikkatli bir bakıcı tahrip olmamış böyle bir çeşme kaidesinde bu işareti yakalayabilir. Bazı define uzmanlarının ifadelerine göre çeşme gömüleri, suyun aktığı yönde değil, tam arka istikametinde olmalıdır.
Diğer Görüş: Gözenek ile yakın mesafedeki bir tepeyi üçgen alan gömücü, malzemesini pınar ile tepeye üçgen gelecek şekilde koymuştu. Pınar ile tepe zirvesi 10 adım idi ve üçgen noktasındaki para da tam 110 adım da sabit gibi görünen bir kayanın altından alındı.
Diğer: Pınarların yapı durumu müsait ise işlenmiş taşlarının içine ya da kaidesinin dibinden alınan paralarda oldu. Paraların ve eşyaların çeşme/pınar yakınlarına gömülmesinin sebebi buraların bir nirengi noktası olması kadar aynı zamanda eski bir düşüncenin mirası olan anlayıştır. Pınar gözesinin suyu sakladığı gibi paralarıda saklanacağına olan inanç hakimdir. Aynı zamanda pınarlar uzun yıllar var olacağı bilindiği için coğrafyayı unutulmaz kılan önemli etkenlerdir.
Diğer Tecrübe; Pınar, çeşme, su gözenekleri, eski köprüler, yaşlı ağaçlar, değirmenler bunların hepsi bireysel yapılan gömülerde kullanılmıştır. Nasıl yazı kaydıyla tarihin kaydını tutmak istendiyse pınar çeşme yakınlarına para saklayarak bir nevi kayıt tutmuşlardır.
Not: Pınar, çeşme ve şelaleler define saklamada aşağı yukarı aynı mantığı içermektedir. Bunlardaki öncelik mevcut yapıyı çevreleyen kayalarda define işareti olup olmadığına bakılır. Eğer varsa bu işaretler ışığında araştırmalarınızı şekillendirmeniz gerekmektedir. Pınarlar içinde ayazma olanlar vardır ayazmalar kesinlikle çok önemlidir.
böyle şeylerle uğraşmayın arkadaşlar mağdur olmayın.
Ben bir oyma taş buldum arkadaşlar anlamı nedir bilen varmi acaba
Merhaba bizim yaşadığımız bölgede aynı yerde mesafeleri 1 ila 2 mt arasasında üç adet bölgenin en bilinen yerinde bulunmakta 30 metre altında bölgede bulunmayan 1veya 1.5 metre büyüklüğünde üçgen kayaya çizilmiş oyma bir resim ve tam ortasında ok işareti var fakat bir tahmin yürütemiyorum bölge çok karmaşık ok işareti yönünde 200 veya biraz daha fazla ilerisinde bir kayada Hilal ve yıldız var ilgilenecek profösyönel bigilsi olan iletişime geçebilir şimdiden teşekkür ediyorum