Kerpeten çekiç kazma işareti
Kerpeten son noktayı verir, bundan sonra 2. işaret aranmaz. Fazlaca malı yoktur ama ilginç eşyalar çıkar. Bazen bunlar paradan daha fazla kıymet ifade eder.
Kerpeten, yakınlarında kesişen bir yolun habercisi olabildiği gibi, iki dereyi yada bir yol kavşağını ifade eder. Kerpetenin kendisi asıl definedir. Yanına islenmiş olan çivi ,mıh, iğne vb. malzemeler ve arazı yapısını anlatır. Ayrıca o arazi üzerinde malın nere olduğunu gösterir.
Çekiç:
Para horasan kayadadır, kaya kırılarak para alınır. Kırılması gereken alan çok geniş değil bir çekiç yeterlidir.
Diğer görüş: Sumtrac takımı sayılmamaktadır. Bir ustanın yada bu aletle çalışan kısının emanetidir. Parayla birlikte çeşitli tezyinat eşyasıda bulunabilir. Kimi yerlerde kırılması gerektiğine dair bir işaret kabul edilse-de bu tamamen yanlıştır. Hiç bir gömücü ben işaretimi yaptım gel sen kır demez. Doğrusu çekicin sap kısmının ölçülmemiş tir. Buradaki ölçü …x 72 cm dir.
Başka yorum: 60 metre civarında bir kayalık olması lazım bu yerede bakın. Yatık şekilde yada dik duran bir kaya varsa ona bakın. Çekicin ağız istikametinde bak ve karşına çıkacak yada yerde görecen bir çerçeve olacak az dikkatli bak bulursun. Hiç durma koy çekici oraya dökülsün.
Çekiç veya Kazma:
Mal toprak zemindedir çok derin olmayıp ortalama 1,5 metre civarındadır.
Diğer görüş: Taş oymacılığı ile uğraşanların el aletlerini simgeler. Bu anlamdan yakınlarında maden ocağı olduğu anlamıda çıkarabiliriz. Yaptığımız araştırmalarda çekiç işaretinin yapıldığı bölgelerde çok yakınlarında kapatılmış maden ocakları bulunmuştur.
Diğer bir anlamı ise, çekiç ucunun yönünde sapının uzunluğunun metre ölçümü istikametinde doğaya aykırı değişimler ve farklılıklar gözlenmelidir. Kırmak anlamıda geldiği için, işçiliği oldukça zor olan gömü işaretlerinden birisidir. Kapatılmış mahzen, oda olabilir. Tünel anlamınıda ifade ettiği bilinmektedir.