Dedektör ve Radar Farkları
Dedektör yer altına gönderilen elektromanyetik dalgaların metale çarpıp geri döndüğünde başka bir bobin, yada aynı bobin
Dedektör ve Radar Farkları; Öncelikle bilmeniz gereken dedektörün çalışma mantığı ile radarın çalışma mantığı farklıdır. Radar jeofizik yöntem mantığıyla çalışan; ortalama derinliği 16 – 24 metre civarındadır. jeofizik yöntemler arasında sismik ise yeryüzünden yerküresine kadar inceleme yapabilen jeofizik mühendisliğinin en geniş dalıdır. Dedektör ise vlf ve pulse olmak kaydıyla 2 ana guruba ayrılır. vlf ler en fazla 40 cm. pulseler ise ortalama 3 metre derine inebilir.
Dedektör Çalışma Mantığı
Dedektör yer altına gönderilen elektromanyetik dalgaların metale çarpıp geri döndüğünde başka bir bobin; yada aynı bobin ile geri dönen sinyali analiz için monitöre ileterek işlem yapar. dedektörler metaller arasında ayrım yapma yeteneğine sahiptir.
Yeraltı Radarı (GPR)
Yeraltı Radarı ya da genel adıyla GPR (Ground Penetrating Radar), sığ araştırmalar için kullanılan yüksek frekanslı elektromanyetik (EM) yöntemdir. ortalama 20 metre derinlere inerek, dehliz, mahzen gibi boşlukları ve bu mesafedeki metalleri tespit etmede oldukça başarılıdır.
Dedektör ve Radar Seçimi
Defineci arkadaşların en büyük sıkıntılarından bir tanesi cihaz seçimidir; o kadar çok define arama cihazları varki bir defineci ne alacağına bir türlü karar veremez. hangi coğrafyada define arayacaksınız; daha önce dedektör kullandınızmı; derin aramamı yapmak istiyorsunuz; yüzeysel aramamı yapmak istiyorsunuz gibi sorulara hazır olun. Kendinizi tanıtmadan; ne aradığınızı ve nasıl bir araştırma yapacağınızı anlaşılır şekilde beyan etmeden kendi kararınızla cihaz almamanızı tavsiye etmiyoruz.
Bunu şu şekilde anlaşılır hale getirelim…
Herkes binilebilir bir araç alır, aldığı aracı bütçesine ve yaptığı işe uygun olarak seçer. çünkü araçtan anlarız; nasıl bir araç işimizi görür hesabı kitabı yapar bütçemize uygun olanları araştırıp karar veririz.
Peki araçlar hakkında hiç bilgimiz olmasa; sadece binilip gidilen makine olarak algılasak; acente yada galerilere gidip ben araç almak istiyorum desek bize sorulacak ilk sorular neler olurdu. Galericiye gidip bizim eşyamız çok tüm eşyalarımızı alabilir araç istiyoruz derseniz, galerici size nissan yerine yük kamyonları satabilir. Bu yanlışla hem kamyona fazla para vermiş olursunuz hemde fazla mazot yakarsınız..
Bu yüzden diyoruz-ki siz kendinizi iyi ifade edin; satıcı firmalarda sizin ihtiyaçlarınıza uygun cihazları listelesin. hem işiniz görülür hemde boşa para vermemiş olursunuz.
Yukarıda anlatmaya çalıştığımız konu çok definecinin canını çok yaktı; yanlış alımlar yüzünden paraları boşa gittiği gibi zamanlarını ve heveslerini yok ettiler. Bu karışıklığa birde gpr yeraltı radarları eklenince hepten çıkmaza girdi. Bütçeleri iyi durumda olan profesyonel definecilerin pulse dedektörmü yoksa yeraltı radar-mı almam gerek gibi çelişki yaşadığını görüyoruz.
Biz yaptığımız analizlere göre 70.000 TL bütçesi olan bir definecinin derin arama dedektörü yerine gpr yeraltı radarı alması mantıklı olabilir.. Dedektörler ile bir yere kadar başarı sağlandığını söyleyebiliriz. Buna karşılık olarak jeofizik yöntemler içerisinde definecileri ilgilendiren GPR yeraltı radarları ise kendisini çok daha iyi geliştirdi; tünel, mağara, mahzen, oda mezar gibi boşluk tespitinde oldukça başarılı olan bu cihazlar metal tespitinde kül tablasından büyük metalleri-de çok rahat görebilmektedir. Kül tablasından küçük metali yada yüzeye yakın tek para gibi küçük çaplı altınları radarların görmesi söz konusu değildir. Bu durumda 70.000 bütçeli bir definecinin dedektör yerine jeofizik yöntemlerden birini tercih etmeleri daha sağlıklı olabilir, bu sadece fikirdir, tero vido gibi bir pulsede gpr yi aratmaz özelliğe sahiptir.
Tabi biz bunu yüksek gelir düzeyine sahip defineciler için öneriyoruz, orta ve düşük gelir düzeyine sahip definecilerin ise verdiğimiz örnekteki gibi çok geniş çaplı araştırmalar yaparak kendisine uygun olan makineyi aramalıdır. Bu konuyla alakalı destek Forum Sayfamızdan verilmektedir.