Define İşaretleri AnlamıErmeni Gömüleri

Eşkiya Belgeleri Deve Bağırtan Yokuşu

Eşkiya Belgelerinde adı geçen yerler  Deve Bağırtan Yokuşu

Bulgar ya ve Karadeniz arasında bir burun olacak, bu buruna emine burnu denir. Tam yer balkan dağlarının doğu ucudur. Kurt kaleside buradadır, bağdaş kurmuş beşik salar vaziyetteki kadında buradır. Elinde goncası vardır, tepsi büyüklüğündeki kabartma kayada buradadır. Güneş doğar doğmaz tepsi kayaya isabet eder. Daha sonra kayanın tam üstündeki tepede beşik sallar kadın vardır, ona isabet eder. Bu tepede yüklü miktarda mal gömülmüştür, gömü mezar içindedir buranın adı mal mezarıdır. Deve bağırtan yokuşu tam olarak kurt kalesi ve kapı kaya arasındadır.

Bartın istikametine

 Karadeniz bölgesinde yıllardır meşhur deve bağırtan yokuşu var eski otobüs kaptanlarına sorun batı kara denize gider. Mevkisini aklımda kaldığı kadarıyla bolu yeni çağdan giriyoruz. Bartın istikametine devam ediyoruz. Bartın define konusunda zengindir. Tarihi ticaret limanı fatihin dediği gibi çeşmi cihan ticaret yolu buradan başlar. Ve iç Anadolu’ya doğru açılır. Deve bağırtan yokuşuda bu istikamettedir.

Bartın da meşhur höyüğü duymuşsunuzdur, çeş tepe höyüğü bu yol üstündedir. Bartın’da Ar funda kalesi yine aynı bölgede çeştepe ile karşı karşıyadır. Çeş tepede birde çok güzel açılmamış birde tümülüs mevcuttur tabi koruma altında resmi bende mevcut. Benim düşüncem Karadeniz bölgesi derseniz bu yöndedir. Deve bağırtan yokuşu eski kervanların geçtiği dedemlerin köye giderken en çok sıkıntıyı çektikleri yerdir.

Avanos

Deve bağırtan yokuşu Avanos’un yaklaşık 15 km. batısında ve Kızılırmağın güneyinde yer alır.
Yüksek bir tepede bulunduğundan Avanos’tan bile görülebilmektedir. Bazen kovboy şapkasına, bazen huniye benzetilen Çeç, uzun ve yokuşu bol bir dağın üzerinde; 300 m. lik bir alanda kuruludur. Yarı çapı 50 m. yüksekliği 30 m. olan bir tümülüsdür. Tamamen parça halindeki taş yığınından oluşan tepenin takribi 100. 000 m3’den fazla taştan oluştuğu iddia edilmektedir. Hangi dönemde yapıldığı ve kime ait olduğu konusunda kesin bilgi olmamakla beraber, halk arasında, tümülüsün Bizans yöneticilerinden birisine ait olabileceği konuşulmaktadır.

Samsun

Deve bağırtan yokuşu yanlış bilmiyorsam samsundadır. Canik dağlarında gebi diye geçen bir mevkide samsun merkezden yılanlı dere mevkiinden gebi denilen mevkie çıkan dağın yokuşuna diyorlar.

Diğer görüş,

Deve Yokuşu mağara içinde doğal kayaya elle yapılan çapraz vari bir yokuştur. 20 mt kadardir. Yani açık arazide bir yer değil. Ayrıca hepsi bir yerde gemi dahil, sarikiz dahil.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.