Ermeni Evi Ocaklığı ve Tonir
Soru: Ocaklığın zeminini kazıyorum pipo buldum tek para buldum ve çıkan toprak burada bir çokta kırılmış pipo buldun devam edelim mi ? Toplam 2 Metre indik. Pipodan Sonra İnemiyoruz Kırılmayan bir taş var, beyaz Taş.
Cevaplar
Beyaz taş tesadüf değil, ona benzer taş gördünmü kazarken? Eminim görmedin. O taşı mutlaka kaldır, kaldır ki kuyuyu göresin, oradan tünele gir… Nasibiniz bol olsun.
Soru: Ağam o taş komple zeminde kaplı boyu 1 2 metre var evde kuyu var.
Diğer görüş: Şu soruyu sor kendine: Pipoyu niye iki metreye r koysun adam ? O taşın geçilmeyeceğine %100 eminsen piponun duruş şeklini hatırlamaya çalış, ona göre yön tayın et.
Diğer: Şömine deki baca çıkışı taşlarda değişik kare taş arayın mümkünse şöminenin yandı yerleri kontrol edin.
Başka bir görüş: Taşta oyuk varmı ; varsa oyuk olan kısım nereye bakıyordu ?. Ermeni evi gibi duruyor. Tespitinizi özenle yapın. Ermeni ise Urartu torunu bunlar. İşçilikleri kalitelidir.
Diğer: Pencere altları, ocaklık içi, ve kapı eşiklerini kontrol et.
Ben ermeni ve Rum evlerini çok severim.
Define bulan var mııı?? Elbette var. Fakat bulan buldum demez. Çok kişi tanıyorum ciddi oda açan, mahzen bulan. Kimi muradına ermiştir, kimi umduğunu bulamamıştır, ama şunun rahatlıkla söyleyebilirim ki bu iş kesinlikle çok ciddiye alınması gereken bir iştir. Hobi olarak başlayanların aksine ben ciddi bir şekilde başlamıştım bu işe. Çok kaynak okudum,çok gezdim. Ailem ile kampa giderdik yazın, millet denize girerdi ben ben gözüme aykırı gelen taşları arardım.
Ciddi şekilde yaparsan Yaradan da nasip eder ise sonuçta muvaffak olmamak içten değil emin ol.
Bir Ermeni yerleşkesinden bahsetmişsin, ona da biraz değinmek isterim; Ben ermeni ve rum evlerini çok severim. Çok da araştırmışlığım olmuştur. Çanakkale, Ayvalık, Trabzon gibi yerlerde çokça örneklerini araştırdım, çalışma yaptıklarım da oldu. Bu evlerin nerelerinde para olur, gördüklerimi söyleyeyim..
Ermeniler Parasını Çok Sever
Ermeni parasını çok sever, gömüyü oturduğu yerden dahi görmek ister, yani; oturma odasından bakar bahçeye, iki ağacın arasına, kuyunun 4 adım sağı-soluna, üçleme yaptığı yerin uzun kenarına gibi gömüyü yapar. Evin oturma odasını bulursan otur camın yanına, bahçeye bak bakalım simetrik olan şeyler nedir?
Bunun dışında, kapı eşiğinden girer girmez ilk 2 adımlık yere bir bak bakalım, bir baskında alması kolaydır diye koyulur buraya da.
Ocaklık; 2 tane olur, dikkat et birisine baca olmaz, yani yapılış alacı bellidir, malzeme koyulmuştur.
Yüklük olarak bildiğimiz dolaplar da önemlidir, dikkatle bakılması gerekir.
Evin iç merdivenleri de ciddi araştırılması gereken yerlerdendir. İlk 3 basamak önemlidir.
Tavan arasında ki çatı babalarının arasından malzeme çıktığı görülmüştür dikkat et.
Yine oda camlarının altına cam altı kumbaraları tapmışlardır, para buran atılır, aşağıda ki kiler, mahzen vb. Ne var ise orada toplanır. Bu kumbara girişi dışarıdan çok ama çok zor görünür, kibrit kutusu kadardır. Ben 2 günde şans eseri bulmuştum, bulunca da hayrete düştüm.
Bunların kuyuları da meşhurdur malum, forumda daha önce de uzunca yazılmıştır, benim de yazmışlığım vardır, lütfen göz atınız. Kilise yolu üzerinde olan azınlık evlerinden ben bugüne kadar çok fazla değerli maden elde etmedim, çıktığını görmedim. Bu insanlar ibadeti hayatlarının merkezine koyduğundan ötürü değer yargıları farklı. Bu evlerde daha ziyade kitap ve dini eser çıkar, çıkmıştır!! Umarım bir katkım olur ufak bir katre de olsa. Aka açık konuşayım; acaba buraya değer mi diye hiç bir işe başlamadım, başlayanın da bitirdiğini görmedim. Yerin değip değmeyeceğini bizim bilgimiz belirliyor bu asla unutulmamalı. Bilgi ve tecrübe me kadar çok ise o yer o kadar kıymetli oluyor, bilgi ve tecrübe ne kadar az ise de o yer bize tecrübe ve bilgi olarak geri dönüyor. Tam bir ironi. Ama sonuçta muhakkak bir şey katıyor.
Sağlıcakla kalınız, bol bilgili günlerin olsun.
Tonir , Ermeni Fırını
Ermeni fırınına tonir denirdi, köylü evlerinin ayrılmaz bir parçasıydı. Tonirin yuvarlak şeklinden dolayı evler de yuvarlak yapılmıştır. Bu tür evlerin çatısında bir baca (Ermenice “yerdik”) vardı. Bu baca dumanı dışarı atar ve aynı zamanda güneş ışığını içeri alır.
Tonir, duvarları taşla kaplı, zeminde derin yuvarlak bir delik şeklinde bir fırındır. Tonlar, lavaş (Ermeni gözleme) ve diğer un ürünlerini pişirmek, et, süt ve sebze gıdalarını kaynatmak, kavurmak ve pişirmek için kullanıldı. Ayrıca et ve kuru meyve içmek için de kullanılmıştır.
Ermeni Evleri Daha Fazla Bilgi Edinin