Dere Yatakları, Doğal Altın Arama
Yurdumuz akarsu ve altın madenleri yönünden zengin bir coğrafyaya sahiptir. Dere yatakları-nda en çok porfir bakır, altın ve gümüş tipi madenler bulunur.
Bu bölgelerin bir kısmı şunlardır:
Bolkar dağları, Yeşelli mağarası civarı, Erzurum Narman –Karadağ civarı, Manisa Salihli, Hatay-Kızıldağındaki altın Akillı Çay, Asi nehrine karışır. Kırklareli – İğneada kumsalları Çanakkale maden dağı, Kartal dağı, Serçeler, Terziler bölgeleri, Bilecik Söğüt arası Rize-Çayeli, Ergani Artvin, Yusufeli, Esendere, Kastamonu – Küre, Bakibaba, Aşıköy, İzmir, Karşıyaka, İzmir-Arapdağ, Antakya – Kisecik, Kars – Kagızman, Çanakkele – Yenice, Bayındır, Ödemiş, Kula, Alaşehir, Salihli, Antalya Boğaçayı, Bergama, Çanakkele Asytra maden bölgesi, Çanakkale Şahinli bölgesi, Bilecik Korudanlık maden bölgesi, Balıkesir Beyköy maden bölgesi, Manisa Sart maden bölgesi, Balıkesir Havran Küçükdere civarı, Artvin Ardanuç, Artvin cerattepe, Eskişehir sivrihisar, kaymaz. İzmir efemçukuru, Uşak,eşme, Kışladağ, Gümüşhane – Mastra, Çanakkel ayvacık.
- Saymakla bitmez aslında ülkemiz altın madeni ve diğer madenler yönünden oldukça zengindir. Bu sayı yaklaşık Beş bin tondur. Evet yanlış duymadınız 5.000 tondur. Muhtemelen bu rakamda küçültülerek bizlere verilen rakamlardır. Muhtemelen gerçek rakam bu sayının belkide kat ve kat fazlasıdır. Uydulardan yapılan maden araştırmalarına göre Ülkemizde 580 noktada altın maden yatakları tespit edilmiştir.
Altın Arayan Defineciler
Dünya definecileri sadece gömü araştırmakla kalmazlar. Yer altında bulunan bu altın madenlerinin yer yeryüzüne döktüğü zenginlikleride araştırırlar. Fakat biz ülkemizde ne yapıyoruz. Beş bin ton altın dururken sikke peşinde koşuyoruz. Ülkemizde bu işe hevesli kimselerin madenler konusunda da kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Dedektörle bir araziyi araştırırken belki de yanında bulunan bir dere yatağında bir kiloluk altın bir külçe kaya yatmaktadır. İşte bu gibi durumlara düşmemek için arayıcıların çok yönlü arama yapmaları kaçınılmaz olmaktadır.
Yüzeyde altın çok nadir olarak bulunur. Büyük çoğunluğu yer altında bulunmaktadır. Bu sebeple çok derin maden tünelleri kazılmaktadır.
Ancak akarsular bu zahmetten bizleri kurtarmışlardır. Birçok akarsu yer altında bulunan altın madenlerinden geçerlerken sürükledikleri parçaları yeryüzüne dökmüşlerdir. Genelde dere yataklarında altın bulunmakla birlikte bunların da ince yönleri bulunmaktadır.
Gerçek şuki binlerce yıldır işletilen Anadolu madenleri 1920 li yıllardan sonra yavaş yavaş kapanmış ve kapılarına kilit vurulmuştur.
Altın Ağır Bir Madendir
Büyük parçaların yüzeye çıkması nadir olmakla birlikte büyük bir güç ile çıkabilmektedirler. Ancak fazla şiddetli olmayan sular tarafından fazla sürüklenemezler bu sebeple akarsu kaynaklarının başlangıç noktalarında takılıp kalırlar. Büyük parçalar genelde akarsu başlangıç noktalarında bulunmaktadırlar. Altın bulunduğu ortamdan yaklaşık 5,5- 6 kat daha ağırdır. Bu yüzden de akarsu tarafından taşınırken belirli noktalarda dibe batmakta ve orada birikir altın rezervlerini oluşturmaktadır.
Akarsularda altın arama yapılacağı zaman dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır.
1-Arama yapacağınız akarsu yatağı kurumuş ve belki binlerce belki milyonlarca yıl önce kurumuş bir yer olsun. Yani taze bir yatak olmasın. Bunun nedeni de binlerce yıl boyunca taşınan altın ile yeni taşınmaya altın arasında büyük bir fark vardır.
2-Akarsu yataklarında suyun aşındırdığı ana kaya bulunmalıdır. Ana kayadan kasıt suyun aşındırması sonucu taşınan malzemelerin altında kalan kaya kütleleridir. Ancak bu tortul kaya kütlesi olarak anlaşılmamalıdır. Bu konu karıştırılmaktadır. Tortul tabaka sonradan taşınarak ana kaya üzerinde birikim yapmış çöküntü malzemelerden oluşur. Bizim aradığımız böyle karman çorman bir tabaka değil, suyun taşıyamadığı ana kaya tabakası.
3-Su yoluyla taşınan altın akarsu içinde bulunan anakaya üzerindeki çatlaklara dolarlar. Ancak bu çatlaklarda suyun akışına teğet olmalıdır. Suyun akış yönünde bulunan çatlakların altın tutması beklenemez.
4-Suyun akış yönüne teğet bulunan çatlakların alt tarafları kese şeklinde oyuk olabiliyorlar ve altın zerrelerin birleşmesi sonucu altın yumruları meydana çıkıyorlar. Böyle çatlaklar bir keski yardımıyla kırıldığı zaman bu yumrulara kolayca erişilebilir.
5-Kuru akarsu yataklarının dönemeç kısımlarında viraj bölümlerinde altın parçacıkları bulunabiliyor. Bunun özelliğide altının bu virajlara takılıp kalmasından ibarettir.
- Öncelikle şunu unutmayın, akarsu yada dere yataklarında altın arayacaksanız XP ORX yada Minelab Gold Monster 1000 tipi altın dedektörleri kullanmalıdınız.
Dere Yatakları Define Arama
- Derelerin fizik yapısı bulunduğunuz coğrafyanın bütün şifrelerini içinde saklayan yorumlanmaya muhtaç doğal oluşumlardır. Oysaki çoğu defineler dere, tepe, ağaç ilişkilendirme-siyle şifrelenmiştir. Biz şimdi sizlere dere yataklarında nasıl bir araştırma yapmanız gerektiğini anlatacağız.
1- Dere çatalları define saklantıları için en ideal alanlardır. 2 derenin birleştiği yada bir derenin ikiye ayrıldığı çatallar en verimli noktalardır. Dere kıvrımlarıyla beraber şelale, çavlan, çağlak, gürleyik ve şarlak gibi derelerdeki göze batan yerleri notlarınız arasına alın, bu özelliklere sahip dere eski yaşam alanı yakınlarındaysa mutlaka araştırın bunların birinden para almanız muhtemeldir.
2- Dere yamaçlarına ve dereye yakın tepelere gömülen defineler yağmur suyu ve heyelan sonucu kaymalara neden olmuş, buraya saklanan defineler suyun yardımıyla beraber dereye inmiştir. Hatta bazıları çiftçi ve çobanlar tarafından açıkta bulunduklarına şahit olduk. Kışın akar yazın kurur derelerde bu tür gömülere rastlayan defineciler çok, bu özellikleri taşıyan derelere denk geldikçe mutlaka dedektör gezdirin. Bu tür akıntı defineleri ararken bilmeniz gerekenler vardır, örnek altın ağır bir madendir. Fazla şiddetli olmayan sular tarafından fazla sürüklenemez, bu sebeple zirve sularının dereye düştüğü yerlere dikkat edin. Ayrıca dere yataklarında değirmenler vardır onlarada bakın onlarda iyidir,.
3- Dere yataklarında tek para bulursanız bu para akıntıyla gelmiş olabilir, çevresini kontrol edin, sonra akar suyun geliş tarafına doğru araştırmalarınızı sürdürün, burada düşen vadi yataklarını çıkıp kontrol edin. bu paranın bir küpten kopup akıntıyla dereye ulaştığı düşüncesine kapılın ona göre araştırmalarınızı genişletin.
4- Dereler bazen kroki gibidir, birleştiği ve ayrıştığı noktalar kadar kıvrım yataklarına dikkate alınmalıdır, kenardan küçük bir çay bu dereye birleşiyorsa işte burası define gömüleri için kullanılan en verimli alanlardandır.
5- Dere içinde yuvarlak oymalar varsa bu dere suyunun şifalı su olduğu inancı vardır, ölüler burada yıkanır, burada kutsanır. mezar ise hemen yan üstte dereye yakın yerde olur.
6- Dere yatakları içinde en verimli noktaları şelalelerdir, dere boyunda 3 şelale varsa burada define olmaması imkansızdır. hangi şelalede üçgen işareti varsa o şelalede oda vardır girişi bulunmalıdır. 3 şelale bazen kutsal üçlemeyle alakalı olabilir, baba oğul ve kutsal ruh üçlemesinden esinlenmiş olabilir, para genelde babada olur.
7- Kazan dereleri es geçmeyin, yani bir derenin hafif şelale yaptığı yada daha geniş bir alan bulduğu yerlerde kazan oluşturur işte buraları iyi etüt edin buralarda iyidir.
8- Yazın akar kışın kurur dereleride araştırın, kışın suyun altında kalan kayaları tespit edip yazın araştırın, yani para dere akarken suyun altında kalır ancak yazın alınır şekilde gömülmüştür.