Definecilikte Şişleme Yöntemi
Şişleme ise boşluk arama çok eski çağlara uzanan bir yöntemdir. Bu yöntem parça kayalık arazilerde uygulanmaz,
Definecilikte Şişleme Yöntemi; Şişleme yaparak boşluk bulma çok eski çağlara uzanan bir yöntemdir. Bu yöntem parça kayalık arazilerde uygulanmaz. Nasıl bir arazi yapısında verim alınabilir bunu birkaç deneme ile kolayca anlayabiliriz.
Şiş Yapımı;
Şiş yapımında bize gerekli olan 1,2 – 1,6 metre uzunluğunda 11-14 mm kalınlığında çelik bir demirdir. Yada inşaat demirinin sert çelik olanlarından seçilmeli. Bunun en verimli olanı hava çeliğidir. Üzerine 30-40 cm demir çeşme boru kaynatılıp T şekli verilir. Çakmak için normal çekiç yerine orta boy balyoz işinizi kolaylaştırabilir.
Şiş ve balyozun işi bittikten sonra boşluk olma ihtimali olan araziye gidilir. Yüzeylerini, mucur yada orta büyüklükteki taş yığınları, kambur yapan yer, dağın burun yaptığı alanlar, özellikle kare ve dikdörtgen işaret bulunan kayaların çevreleri tespit edilerek işleme başlanılmalıdır. Tespit edilen yerler mezar bulmak için değil boşluk bulmak için seçilmelidir. Çünkü mevcut aletlerimiz mezar değil, boşluk bulmak için tasarlanmıştır. Eğer mezar bir odada ise buda bizim kategoriye girmiş olur.
Şişleme ile mezar sınırlarını belirleme
Bulduğunuz boşluk mezar ise kapağının eni ortalama 80 cm, boyu 2 metre civarlarında olduğunu unutmayın. Mezar olabilecek arazi yüzeyine beşer karış arayla demir çubuğumuzu çakıyoruz. 1 metreye kadar iniyoruz. Burada boşluk olan ve olmayan noktalar kayıt altına alınarak mezarın ölçüsünü kolayca tespit edebiliriz.
Bu tür mezar kapakları bir karıştan başlar 1,5 metreye kadar derinde olabilir; hatta metrelerce derinlerde odalar vardır. Ama bizim şiş 1,5 metre olduğu için bulabileceğimiz en derindeki boşluk bu kadardır. Daha uzun şiş yaparak daha derinlerdeki boşlukları aramak sizin elinizde. Şu var bu tür şişler çok uzun olursa çakım işlemi hem zorlaşır hemde yamulma ihtimali yükselir. Biz çok uzunları tavsiye etmiyoruz.
Örnek; Örneğin mezar olabilecek arazi yüzeyine çubuğumuzu çaktık; 1 metrede dayandı, sonra bir karış ilerisine çakıyoruz; yine 1 metrede kaldı, sonra tekrar ileri geri bir kaç karış arayla çakıyoruz. Yine 1 metrede dayanıyor ise bu iyidir. Bir bulgu ile karşı karşıyayız. Bu şekilde sağa sola demir çubuğumuzu çakmaya devam ederek; kapağın sınırlarını buluyoruz.
Bir karış ilerisine tekrar çaktık ama bu sefer 1 metreden aşağı indi. O zaman yarım karış geriye tekrar çakarak kapağın sınırını belirliyoruz. Bu şekilde kapağın tüm 1 metreden gelen yerler; ve 1 metreden derin gelen yerleri demir çubukla çizerek; 1 metreden gelen yerlerin ölçüsünü alıyoruz. Eğer kare vaya dikdörtgen bir hal almışsa yüzde 90 mezar kapağını bulmuşsunuzdur.
Boşluğu Anlama yolları;
Burada anlamamız gereken bir diğer konuda; mezar kapağına denk geldiğimiz zaman şiş gitmez. Ama çıkardığı ses normalden daha tok olur. Güp güp diye ses geliyorsa buranın altında bir boşluk olduğunu kolayca anlarız. Bazı kapaklar mermer yada kayaç değil normal pişmiş topraktan yapılır; bu şekilde bir odaya denk gelirseniz o zaman şiş bu kapağı kırar ve boşa gider; bu durumda boşluk yeri net bir şekilde belli olur.
Definecilikte şişleme yöntemi uygulamasında; zemin kayalık bir yer ise şişleme yöntemi sağlıklı sonuç vermez. Kısacası şişleme yöntemi için öncelik bilgi birikimi gereklidir. define nerelerde olur, oda mezar yerleri, coğrafyanın neresinde ne aranmalıdır gibi ön araştırmalar yapılmalı. Şüpheli yerler tespit edilmeli daha sonra şişleme yöntemi uygulanmalıdır. Bu şekilde sistemli bir çalışma yürütülmesi durumunda sonuç alma oranınız oldukça artar.