Defineci Nasıl Olmalıdır
Bir defineci hangi şartlarda olursa olsun mert olmalıdır, mertlik defineciliğin odak noktasını oluşturur. Çalışkanlıkta çok önemlidir, kazmayı kaldıramayan, küreği salla yamayan definecilerle kimse çalışmak istemez. Çalışma yapılan bölgeler hep yarım kalır. Tembel defineci ile bir arpa boyu ilerleyemezsiniz; araziyi köstebek yuvasına çevirmekten başka hiç bir işe yaramaz. Yarım metre kazdıkları yerden bıkıp; 1 metre sağa kayar; yok karşı kayanın dibimi, önümü, yanımı derken arazi köstebek yuvasına döner.
Buda demektir-ki tecrübe sahibi defineciler tembel definecileri aralarına almazlar. bir definecinin mutlaka çalışkan olması gereklidir. aksi takdirde guruplardan diskalifiye edilirsiniz.
Yine önemli bir konu daha. Takım taklavat ve yiyecek. Bazı defineciler vardır bunların hiç birini yapmadan elini kolunu sallayarak gelir arabaya biner, sanki araba su yakıyor defineci arkadaşlara sesleniyorum araziye gitmek gelmek bedava değil, elini kolunu sallayarak babanızın bahçesine gitmiyorsunuz, bunlara dikkat edeceksiniz-ki kendinize yer bulasınız. bu son paragraftaki yazdıklarım bizzat edindiğim tecrübelerdir. ne demiş atalarımız küçük sinek mide bulandırır. bu iş 1 – 2 kişinin yapacağı iş değil en az 3 kişi gerekli yukarıda yazdığım özelliklere dikkat edin yoksa bir anda kadro dışı kalırsınız.
Defineci; Olması Gereken Özellikler
1- Sözü doğru olmalıdır.
2- Tecrübelerini paylaşma işini bir görev saymalı
3- Çözemediği işaretleri korumalı , kırmamalıdır.
4- Yasal sınırları aşmamalı, kaçak kazı yapmamalıdır.
5- Tarihi bilgisi üst seviyede olmalı.
6– Bu alanda kullanacağı teknolojiyi iyi tanımlıdır.
7- Nefsine düşkün tamahkar olmamalıdır.
8- Definecilik bir geçim kaynağı olarak görmemeli. Bir hobi şeklinde yapmalıdır.
9- Tarihi izleri korumalı, müze ve yetkili mercilerle temas halinde olmalıdır.
10-Bir defineci bir arkeolog kadar bilgili ve becerikli olmalıdır.
11- Yapacağı işleri bir plan dahilinde yapmalıdır.
12- Her bulduğu veriyi kayıt etmeli, sonrada yorumlamalıdır
13- Size gelen define haberinin doğruluğunu araştırmalısınız.
14- Kaya kırma ve dinamit patlatmalara çok rağbet göstermemeli bunlar hem size hemde doğaya zarar vermektedir.
15- Bahsi geçen konuyu doğru teşhis etmeli, konu definemi yoksa başka branş-mı bu önemli.
16- Define bilgi bulgu ve gerektirir, anlatılan rivayetleri ise yaşlı yöre halkından bahsettiğimiz veriler ışığında itibara almalıyız göz önünde bulundurmalıyız..
17- Elinizde arazi hakkındaki resmi kayıtlar yöre insanının bilgileri ve defineye dair bilgi bulgu va leri tamamladıktan sonra doğru yerde ve doğru zamanda olmalıyız…resmi kayıttan kasıt aranması yasak olan yerlerin bilgisidir site alanları şahıs arazileri gibi, doğru zaman ise gündüz olacak hava şartları müsait olacak gerekli alet edevat mevcut olacak.
18- Define aramaya gideceğiniz insanlar mutlak güvenilir olacak daha önce hiç tanışmadığınız kişilerle yola çıkmayınız çünkü definecilik spor olduğu gibi aynı zamanda dayanışmada ister fedakarlık ve özveride ister dağda başınıza gelen bir kaza olabilir veya arama esnasında bir bulguya sinyale rastlayabilirsiniz yanınızdaki kişinin güvenirliği burada çok önemlidir…
19- Gideceğiniz yola ve yapacağınız masrafa dikkat etmelisiniz programınızı baştan doğru yaparak çalışmalarınızın yarım kalmamasına özen göstermelisiniz iş planında kaç günlük iş varsa ona göre hazırlık yapılmalıdır.
20- Define arayacağınız mevkiye geldiğinizde orada önce kamp vaziyeti alarak her türlü ihtiyacınızı görebileceğiniz ortamı sağlamak,defineci rahat olursa o derece başarılı olacaktır,gerekli hazırlık yapılmadan gidilirse bıkkınlık ve bezginlik getirir çekilen zahmet ve masrafta boşa gider.
21- Arazinin doğal yapısıyla farklılık arz eden detaylar hesaba katılarak yol su ana kaya ve belirgin varlıklar göz önünde bulundurularak harita varsa pusulaya bakılarak harita doğru yönde tutularak bahsettiğim belirginlikleri baz alınarak tespit yapılmalı alanı böylece daraltmalıyız.
22- Elimizde aradığımız definenin cinsine göre cihaz bulundurmalıyız alan tarama ve nokta tespit edebileceğimiz cihazımız olmalı.
23- Tespitimizi yaptıktan sonra çalışmamız gereken arazi yapısına uygun kazma, kürek, ıspatula, fırça, pürmüz, yanıcı madde, eldiven, halat, makara, ışıldak, maske, uygun ayakkabı, yedek giysi, çekiç murç keski, çelik şiş, el arabası, balta, kanca, tırpan, orak, kovalar, bidonlar, cep telefonu, bıçak, kerpeten, v.s bunların hepsini değil tabi-ki çalışma şekline göre alet götürmeliyiz…
24- Hedefe doru varırken tuzaklı ise dikkat edecek ve can güvenliğini ön planda tutmalıyız kendimize dikkat etmeliyiz…
25- Defineye ulaşınca acele etmeden sakin bir kafayla önce bir duracaksın istişare ederek malzemeye çıplak elle tutmadan odaysa odayı havalandırmadan açılan malzemenin içindeki havayı solumadan hareket edeceksin bunlara dikkat etmeli, bir çok defineci bu konulara dikkat etmediğinden bunu ya hayatıyla ya sakat kalarak sağlığıyla ödemiştir unutmayalım en büyük nimet maddi olarak sağlığımızdır…
26- Aradığınız yerdeki tarihi varlıklara değer vererek onlara zarar vermemek için titiz çalışma yapmalısınız eğer zarar verirseniz bunun hem kanunen cezası farklıdır hemde kırılan parçalar değerini kaybedecektir…
27- Bilinçli, araştırmacı ve yukarıda anlatılan detaylara riayet eden definecilerin başarılı olmaları muhakkaktır.
28- Define işaretleri çözümünde bilgi sahibi olmalıdır işaretin dilinden anlamayan defineci yer tespitinde gerekli başarıyı sağlayamaz tüm çabalar boşa gider.
29- Her görüşe saygı duymalı bunu sizi defineye götüren bir yenilik olarak görmelidir benim dediğim yeri kazalım gibi ego yüklü olunmamalıdır.
30- TÜM YAZILANLARDAN DAHA ÖNEMLİSİ PROSEDÜRE UYMAK ŞARTTIR, RESMİ MERCİLERDEN GEREKLİ BİLGİ VE İZİNLER ALINARAK KAZI BAŞLATILMALIDIR. Kaynak: Define Sohbeti