Define Toprak Çeşitleri
Nice sözler söylenmiştir toprak üstüne, İnsanlığın belki de tek sırdaşıdır. Oradan gelinir ve yine oraya dönülür. Uğruna kanlar dökülür şehit düşülür ve “vatan” adını alır. Benim nazlı yarim kara topraktır.
İnsanlar edindikleri serveti güven altına almak için tek çareleri topraktı, Çünkü savaşlar, seferler, eşkiya baskınları gibi her türlü kötülüğün kol gezdiği bir çağda yaşıyorlardı. Bu çağın adı antik çağıydı, şartlar ne olursa olsun insanların güvenecekleri bir yol vardı, işte o yolun adı ise topraktı. Tüm sırları tutacak kadar güçlü olan toprak sonsuza kadar yaşayacak en garantili adrestir.
Peki bu toprağın hiçmi açığı yok hiçmi bişeyi belli etmez, evet eder. Bir çok defineci toprak yapısını inceleyerek burada mezar olduğunu kolayca anlayabilmektedir.
Mezar olan yerdeki toprak yapısı
Mezar olan yerdeki toprak normalden daha bayat ve ciddi şekilde koku yayar. Burada bitki örtüsü ya az olur yada hiç olmaz. Bunun nedeni insan etinin yağlı olmasıyla alakalıdır, gömü işlemi gerçekleştikten sonra aradan geçen uzun yıllar insan etinin toprakla kaynaşmasına neden olur, insandaki yağlı et toprağın mineralini alır verimsiz bayatlamış bir yapıya dönüştürür.
Bu toprak dokunulduğunda ciddi kokular yayar. Renk olarak humuslu toprak rengine bürünür, yani normalden biraz daha krem-leşmiş yada kararmış olarak değişiklik göstermektedir. bu çok ince bir ayrıntıdır işin ehli olmayanın anlaması zordur.
Altın olan yerde toprak yapısı:
Altın olan yerde toprak yapısında her hangi bir değişiklik beklemeyin, sadece altın siyanür ile işlenmişse o zaman değişiklik gösterebilir. Siyanürün altın madeninde kullanılması 1800 yıllarından sonradır. siyanürün toprağa verdiği zarar sadece bitki örtüsünün gelişmesini engeller, buda 1800 yılından sonraki siyanürlü altın gömüleri için geçerli olabilir.
Bunun dışında altının toprak yapısında her hangi bir değişiklik yaptığını görmedik, belki vardır ama biz henüz tecrübesini edinmedik, edinirsek zaten yazarız.
Dolgu Kaba Toprak
İşte definecilerin aradığı toprak budur, bir yere gömü yapılacaksa orası kazılmalıdır, kazılan sonrada tekrar kapatılan yer mutlaka kabadır. Aradan binlerce yılda geçse normal doğal toprak yapısı ile kazılmış tekrar doldurulmuş toprak bir olmaz, bu kabalık bilgili definecilerin dikkate aldığı önemli ip uçlarındandır,.
Kireç taşı karışık toprak
Buda önemli bir toprak çeşididir, bir diğer adıda kalkerdir. Kalker ya da kireç taşı neyse işte geçmişten günümüze kadar evlerin, mezarların ve köprülerin temelinde çok fazla kullanılan bir taş, toprak çeşididir. kireç taşı aslında taştır fakat zamanla eriyip, toprak haline gelmektedir. Tam tersi olarakta sertleşip kaya halinede gelebilmektedir. Bu tür toprak yapısı definecilerin ilgi alanındaki çeşitlerdendir.
Yerli ve yabancı topraklar
Bazı defin işlemlerinde başka coğrafyalardan getirilen toprakların kullanıldığı tecrübelerimiz arasında yer almaktadır. bu tamamen gelenekle alakalı bir durumdu şimdi ise gömü yeri tespiti için kullanılıyor. sizde kazdığınız yerdeki toprağın o bölgeye ait olmadığını fark ederseniz doğru yerdesiniz demektir.
Bu yazdıklarım bir defineci için define işaretleri değerine geçecek ip uçlarıdır. Bir defineci araziye çıktığında sadece define işaretleri ile ilgilenmemeli toprak çeşitleride bir define işaretidir bunu bilmesi ona göre araştırmalarını şekillendirmesi gereklidir.
Genel Toprak Katmanları (Horizonlar)
Kardeşim kaya oyulmuş mezaryapmışlar mezar açık mezar önündeyuvarlak oyuk sağ tarafta balık resmi tahminen 30 metre karşısında ok işarati yani ok hem mezara hem balığa bakıyoru balığın kafası akar su ya bakıyoru ne yapayım
Bırak bu işleri
2 metre mucurdan sonra dövme kil toprak çıkmış
1.5mt kil devam etmiş toplam 3.5 mt bırakıp gitmişler. Merak ettim kilden sonra ne olabilir. Yer sulu dere kenarında 30mt mezar işaret i önünde
Sen kaz
Sen kaz devam et