Define – Mezar Kazı Yöntemleri
Define – Mezar Kazı Yöntemleri; Her medeniyetin kendine özgü ölü gömme geleneği vardır, bu gelenekler bazı dönemlerde değişikliğe uğrasa’da defin işleminin temel yapısı neredeyse aynıdır, Definden önceki cenaze işlemi inançlara göre farklılıklar gösterir bu bizi çok fazla en-terese etmez bizim için mezarın yapısı ve ve içerisine saklanan Defineler.
Bu konuda en basit mezar türü toprağa açılmış bir çukur şeklinde, bazen bu çukurun kenarları taşlarla örülerek bir sandık halinde olabilmektedir. yada kenar duvarlar örülü üzeri pişmiş tuğladan yapılmış kapak ile kapatılmış bir sürü örneği vardır.
Eski medeniyetlerde ölüler bazen yerleşim alanı içine gömülürdü, Yerleşim alanı içine gömülen cesetler genelde odaların tabanında yer alırdı. bazende yerleşim alanı içine gelişi güzel yerlere gömerlerdi. Yerleşim alanları dışına yapılan ölü gömme, toplu mezarlık alanları oluşturulurdu.
Define – Mezar Kazı Yöntemleri Devamı
Mezar kazılarında mezarın hangi medeniyete hangi din mensubuna ait olduğu bilinmelidir. burada tarihte çok önemlidir örnek genç roma ile sonraki dönemler birbirine uymayabilir, bunları bilmiyorsanız araştırmayı genişletip doğru bilgilere ulaşılmalıdır. Bir çok mezarda pek fazla değerli eşyalar bulunmaz, çoğu zaman boş olurlar, Yani ölü armağanları olmayanlar çoğunluktadır.
Bu alanlara Kazı yapılırken mutlaka deneyimli olmak yada deneyimli birinde yardım almak kazı yapanın faydasına olacaktır. gelişi güzel kazılarla kırılan objelerin haddi hesabı yok o kadar emek verip oradaki pişmiş topraktan yapılmış güzelim heykeli kırmak affedilir hata değildir.
Bu tür kazılarda dikkatlice üstten alta doğru kazılarak inilmelidir. kazının geniş çaplı olmasına dikkat edilmelidir. kazı alanı ne kadar geniş tutulursa o kadar rahat edersiniz, birde geniş alanı eşit seviyede kazın önce geniş girip sonra daraltmayın kazı için 3’e 3 başladıysanız tabana doğru aynı seviyede devam edin. Cesede ait kemiklere rastlanınca tam orta yerinde temizlenmeli kemiklerin kırılıp dağılmamasına dikkat edilmeli, ölü armağanları alındıktan sonra kemikler paketlenip en yakın müzeye teslim edilmelidir.
Kemiğe ilk rastladığınızda kazma, kürek gibi ağır kazı malzemeleri bir tarafa bırakılıp ıspatula, fırça gibi hafif malzemelere geçilmelidir, birde çıkarılan hafriyat kazı bölgesinden en az 5 metre ileriye dökülmelidir çünkü her an kazı alanı genişletilebilir yada yana doğru kaydırılabilir çıkan toprağı yakına atarsanız tekrar aktarım yapmanız gerekebilir buna dikkat edin. cesedin sol omuz ve baş ucu burada heykel, obje olma olasılığı çok yüksektir, dikkat edin kırmayın. Birde mezarda çıkabilecek içi toprak dolu kap kacak gibi eşyalar rast gele boşaltmayın, içindeki toprak dıştan dolmamış bilinçli olarak doldurulmuş olabilir, gerekli tahlilleri yaptırmak için ilgili mercilere göndermeniz daha sağlıklı olur.
Mezar Keşfi
Yerleşim yerleri dışında toprak üzerinde hiç bir nişanesi olmayan mezarlıkların keşfi çoğu zaman rastlantı şeklinde olmuştur. Böyle bir rastlantı esnasında mezarlık alanı iyice tespit edilmeli, Bunun için: Bitki örtüsünün farklılaştığı yerde başlanarak 5×5 cm kalınlığında 40 cm uzunluğundaki kazıklar 1×1 metre aralıklarla çakın, ve bu kazıklar ip ile birbirine bağlanmalıdır.
Daha sonra 25 MM kalınlığında darbelere dayanıklı 150 cm uzunluğunda T şeklinde bir demir kazık ile iple yaptığımız plan karelerine merkezine çakın. demir kazığın kolaylıkla çakıldığı yer mezardır. diğerleri ise bitki örtüsünün olması gerekenden farklı boyutlarda olmasıdır, her tarafta 2 karış olan bitki örtüsü mezar alanında 1 karış olur nedeni ise insan yağlı bir varlık olduğu için gömüldüğü yerde toprak yapısını değiştirir bitkileri besleyemez mezar olan yerde bitki ya olmaz yada küçük kalır. bunlarda mezar tespiti için bilmeniz gereken yöntemlerden biridir.
Yukarıda verilen bilgilerin tamamı yasal kazı çalışmalarında uygulanması için anlatılmıştır, bu bilgileri kaçak kazı yaparak kötüye kullanılmaması rica olunur.
Comlek işaretinin anlamını nasıl coozeriz yardımlarınız için teşekkür ederiz