Define Haritası Sahtemi Gerçekmi Nasıl Anlarız
Bildiğiniz gibi üçkağıtçılar define alanında oldukça yaygındır. Son dönemlerdeki dedektör yalanına paralel olarak
Define Haritası; Bildiğiniz gibi üçkağıtçılar define alanında oldukça yaygındır. Son dönemlerdeki sahte hocalara paralel olarak birde sahte define haritası eklenmiştir. Sahte haritacılık mesleği bunları yapan üçkağıtçıların elinde müthiş gelişmeler kaydetmiş. Bu meslek yüksek bir beceri haline ulaşmıştır. Bunun için bazen gerçeğini sahtesinden ayırmak zor bir iş olmuştur.
Define Haritası Sahtemi Gerçekmi Nasıl Anlarız
Sahte yada gerçek haritayı birbirinden ayırmak için yapmamız gerekenler. Zira boşa zaman ve para harcayarak sahtecilerin kurmanı oluruz.
Bir haritanın üzerine bilinen bir dağın bir derenin ismi; yada yakın geçmişte kullanılan köy isimlerden bir iki nokta serpiştirildiğinde; bu işin meraklısı insanlar balıklama atlamaktadırlar. İşte definecilerin en büyük zaafı budur. Bu zaafı çok iyi bilen sahtekarlar ise bu isimler üzerinde yoğunlaşır.
En etkili ve akıllı yol masaya konulan haritayı işin ehli bir uzmana götürmek ve onun fikrini almaktır. Danışılacak olan uzmanında tıpkı bir eksper gibi haritayı tepeden tırnağa inceleyip gerekli bilgiyi edinmesi lazım. Örnek harita yapısı kağıt’mı eski derimi bunları bilmesi gerekir. Aradan geçen zamanda deri yada kağıdın olması gerektiği gibimi yoksa biraz daha yenimi bunlara dikkat etmesi gerekir.
ARAZİ, harita tekniği açısından define bölgesi olarak belli bir oranda küçültülmüştür. Küçültülme işlemi günümüzdeki tekniğe ve ölçeklere uymaya bilir. Ancak hangi el tarafından çizilmiş olursa olsun günümüzdeki o bölgeye ait bir harita ile benzerlik içerecektir. Öyleyse hiç sa 1/5.000 ölçekli bir günümüz haritasıyla ÜST ÜSTE-YAN YANA koyarak inceden inceye bir etüt yapılmalıdır. Baz alacağınız örnekler farklı olsa’da tabii oluşumlar sayılan dağlar, dereler şekil değiştirse bile asıl konumları bize bazı bilgi verecektir.
Diyelim ki; elimizde 150 sene önce çizilmiş bir harita var.
– Harita kağıdının selüloz yapısı bu günkü teknolojiye göre kendini derhal belli edecektir.
– Kullanılan kalemler genelde eskiden ( kopya kalemi ) tabir edilen kalemlerdir. Tükenmez kalem dolma kalemden çıkma baskılar ucunun inceliği sebebiyle kendini ele verecektir.
– Kağıt üzerinde kırılma ve sararmalar kolay yapılacak şeyler olmamalıdır. ASIL NÜSHA çizimlerdeki kalem boyasının kontrolü sağlıklı bir test etme yöntemidir.
– Gerçek haritalarda çizgiler daha kaba ve daha kalın olur. Arapça harf kullanıldı ise muhtemelen Osmanlı dönemidir; Haritada kullanılan yazı metodu arazi üzerindeki isimler ve şifrelerle kendini hemen ele verir.
Deri Haritalar
Elinizdeki harita define harita ise derinin yapısı ve kokusuna bakın.. Harita eskiyse karbonatlı suyu kolayca emer. Eski deri bu özeliğe sahip değil ne kadar suda bekletirseniz bekletin içine su almayacaktır. Emin olamamanız durumunda haritadan bir parça alıp laboratuara gönderip analiz ettirebilirsiniz.
Malı Alınmış Haritalara Dikkat
Defineci arkadaşların dikkat etmesi gereken diğer noktada haritanın sahte değil gerçek olması. Fakat haritaya ait gömünün daha önceki yıllarda alınıp sonra bu harita sahtecilerin eline geçmiş olabilir. Haritaya kendileri gömdükleri altın ve heykelleri daha sonra haritada varmış gibi gösterip definecileri kandırmaktadır.
İşte örnek define haritası
Yön isimleri eski Türkçe ile yazılmış (Şark= doğu, Garp=batı, Cenup=Güney, Şimal=Kuzey) alttaki ise el yazısı. Köy arazilerini gösteren eski bir haritanın bir kesitidir.
Gerçek Define Haritası
Deri ve Kağıt: Define haritasının gerçek olduğunu anlamanız için öncelikle harita derimi kağıtmı ona bakın. Son yıllarda A4 kağıdına basılmış bir çok define haritası elden ele dolaşıyor. Gerçek define haritasının çizildiği nesne deri, papirüs kağıdı, menü kağıdı, aharlı kağıt yada özel el yapımı kağıtlar olmaktadır. Bunlar genelde çift kat muhallebi ve ahar tatbik edilen asitsiz kağıt şeklindedir.
Antik dönemde en çok kullanılan kağıt çeşidi ise kuşkusuz papirüs bitkisinden yapılan kağıtlardır. Mısır yunan ve roma çağında en çok kullanılan papirüs, dut, incir ve defne ağaçlarının iç kabuklarından yapılan ilkel bir kağıt çeşididir. Papirüs bitkisinin kökleri kesilerek çamurla yumuşatılır sonra da dövülerek kurutulmaya bırakılmasıyla elde edilir.
Günümüzde ise basit yöntemler kullanarak kağıtlara kolayca eski görünüm verilmektedir. Mesela tepsiye kahve yada nescafe döküp kağıdı yerleştirdikten sonra bi süre emişmesi beklenir. Daha sonra kurutularak kağıt 100 yıl yaşlandırılabilir buna dikkat edin. Unutmayın haritanın yapıldığı deri yada kağıt gerçekse o harita büyük ihtimal gerçektir.
Yazıda Kullanılan Kalem: Haritanın gerçekliğini anlamanıza yardımcı diğer önemli husus yazı karakteridir. Haritadaki çizgilerin kalın ve kaba izler bırakmış olmasına dikkat edin. Eskiden kullanılan kalemler genelde kamış kalem ve tüy kalemler kullanılmıştır. Mürekkep olarak en çok is mürekkebi kullanılmıştır.
Haritanın yapıldığı nesnenin gerçek olduğunu anladıktan sonra harita üzerindeki ağaçlar, dereler, ve dağların oturmuş olmasına dikkat edilir. Haritadaki doğru coğrafyayı bulmamıza yardımcı olacak en belirgin şifre ise köy isimleridir. Köy ismi olan bir haritada köy isimleri değişmiş olabilir. Bu durumda köylerin eski isimlerini araştırmanız gerekecektir.
Gerçek bir haritada çözüm süreci başlatılmadan önce haritanın hangi medeniyete ait olduğunu anlamalısınız. Elimize geçen haritalar en çok yunan, ermeni, roma ve eşkiya haritalarıdır. Sizde haritanın hangi medeniyete ait olduğunu anlamadan çözüme başlamayın.
Kullanılan Kalem Kağıtlar
Harita dediğimiz deri yada eski kağıtların üzerine çizlen şifreli şekillerdir. Deri haritalar çoğunlukla Sahtiyan, Maroken, Keçi, Koyun derilerinden yapılırdı. Kağıtta ise en popüler olan papirüs kağıdıdır. En çok kullanılan yazı kalemi de stilus’tu. stilus’lar geniş köşeli, kama şeklinde ve ucu kesiktir. Elinize bir harita geçtiğinde bu haritanın sahte yada gerçek olduğunu kalem kağıt üzerinde testler yaparak kolayca anlayabilirsiniz.
Günümüzde eski haritaların meşru modern reprodüksiyonları (aslına uygun kopyası). Ve faksimile ( bir yazının, desenin, tablonun ve benzeri bir şeyin fotoğrafından kalıp çıkarılarak yapılan, her yönden aynı olan basımı) örnekleri oldukça fazladır. Önceleri bu sahte haritaları elle yazarak hazırlayanlar için şimdi online olarak hazırlayan siteler ve programlar mevcuttur. İnandırıcı olsun diye İbranice Yunanca ağırlık olarak yazı karakterlerini. kullanmaktadırlar.
Eski Bir Haritanın Sahte veya Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarız
Evet çizilen kağıt ve diğer objeler bize eski görünür. Ama gerçek define haritasında özellikle kağıdın kenarlarında hafif kızarma olmak zorundadır.
Kağıt üzerinde buruşukluk, delik, kirlenme, alt köşelerde parmak lekeleri vardır. Her zaman aşınma pas ve renkli lekeler muhakkak görülür. Bu lekelere ve işaretlere foxing denir. Çizim yapılan Kağıda ışıkta baktığımız zaman Yakın aralıklı yatay çizgilerden oluşan ( Chain lines) Zincir hatlarını görmek zorunda ve Haritanın katlanma yerlerini gösteren hatlara dikkat etmemiz gereklidir.
1- Çizilen haritanın saklanmasındaki amacı araştırın veya biliniyorsa teyit edin.
2- Harita Çiziminde Mutlak suratle belirgin noktalar gizlide olsa gösterilmiştir. ( Örnek olarak gerçek haritada Kuyu işareti iç içe iki yuvarlak şekil olarak çizilir. Kilise yapısı + işaretiyle gösterilir.)
3- Haritaları kimler neden çizme gereği duymuş araştırın.
4- Deri veya Kağıt üzerinde Harita çizimi Nasıl olur araştırılmalıdır.
5- Saklanmış Kağıt veya deri haritalar günümüze kadar pürüzsüz ve tertemiz gelmez. Deri ve kağıtlar belli bir zaman sonra üstündeki baskı ve hava değişiminden dolayı saklandığı yerde yıpranır renk değiştirir. Bu hususlara mutlaka dikkat edilmelidir.
6- Harita nasıl korunur nerede nasıl saklanır araştırılmalı ve bilgi sahibi olunmalı.
7- Kullanılan kağıt yapısı incelenmeli ve araştırılmalı.
8- Kağıt veya Derinin Kokusuna dikkat edilmelidir.
9- Çizimde kullanılan mürekkep kokusuna ve kalem yapısına dikkat edilmelidir.
10- Harita üzerinden teknolojik cihaz yardımı almadan fotokopi makinasıyla cep telefonuyla kopyalama yapılıp içerik çıktısı alınmaz. Alınmış olsa dahi net şekilde okumak mümkün değil. Bu gibi kopyalar sahtedir.
11- Orjinal haritayı veya objeyi görmeden; gerekli kontrolleri yapmadan; veya bir uzmandan destek almadan kesinlikle kopya üzerindeki bilgilere itimat etmeyiniz.
12- Orjinal olan bir harita asla internet ortamında paylaşılmaz dolaştırılmaz.(Paylaşılmamış ve Dolaştırılmamıştır)
13- Her harita define yerini anlatmaz.
14- Haritalarda asla derinlik ölçüsü verilmez
15- 20 metrelerde 30 metrelerde bu gömüler asla olmaz. Haritada üzerinde asla belirtilmez yazılmaz.
16- Çizimi yapan sakladığını geri gelip alıcak veya aldırıcaktır. Bu gömüler 20 / 30 metrelerde değil sadece haritanın çözümüyle noktayı buldugunuzda biter. Bu bilgi kesindir. Nettir.
Haritalar Genel Bilgi ve Sohbet
Çok nadir de olsa günümüzde orijinal haritalar mevcuttur. Bu haritalar asla sıradan insanların elinde dolaşmaz. Bu insanlar evet savaş zamanı ülkeyi terk ederken sakladıkları altınların yerlerini çizmişlerdir. Ama bu çizimler Haritayı çizenin torunları, akrabaları diğer aile bireyleri gibi aile içindeki insanlarda bu haritalar olur.
Bu insanlar dedesinin atasının babasının sakladıgı altını ülkemizde bırakacak kadar aptal değildirler. Fırsatını veya bu iş için güvendiği birisini bulduğu zaman ülkemize gelir eliyle koymuş gibi çıkarır alır. Sana bana yedirmez.
İkinci bir bakış açısı bu adam zaten ülkeyi terk ediyor. Aptalmı ki parasını sakladığı yeri gösteren haritayı burada saklasın. Yanında götürür zamanı geldiği zaman kendi veya yukarıda belirttiğim gibi aile bireyleri aracılığıyla zaten aldırır. Nasıl olsa adres belli değilmi. Mantıklı yaklaşırsanız bir çok bizi aydınlatıcak sebep bulabilirsiniz.
( Kısa bir örnek vermek istiyorum. Alaçatıda bir arkadaşımın ermenilerden kalma şahsına ait 2 katlı eski bir evi vardı. Evi Kiralık olarak birisine verdi. Kiralayan şahıs evde tadilat yaptırmak istediğini belirtiyor. Arkadaşım izin veriyor. Kiracı evin içinde sadece tuvalet ve banyo tadilat süsü veriyor.
Daha sonra 2 hafta arkadaşım kiracıyla görüşme sağlıyamıyor. Polis eşliğinde evin kapısını açtırıp içeriye giriyor. Kontrol ederken sadece alaturka tuvalet taşının ayak koyma yerlerinin kırıldığını görüyor. Ve tuvalette yerde küp parçaları olduğunu görmüştür. Bu parçaların ne olduğunu; içinden ne çıkabileceğini bu kiracının bu evi neden kiralama ihtiyacı duyduğunu açıklama gereği duymuyorum. Bunun gibi bir çok olaya şahit olmuşumdur. Gerçektir.)
Bir Uzman Yardımı Almadan; Kesinlikle Tarafınıza Gelen Define Haritası Adı Altındaki Kağıtlara veya Objelere İtimat Etmeyin.
Unutmayın; Haritayı çözerken doğru bölgede olduğunuzu anlamalısınız. Dağlar, dereler, yaşlı ağaçlar, dikili taşlar, belirgin tepeler, patika yollar, varsa eski köprüler haritadaki çizim ile ile uyumlu olmalıdır. Acak bu şekilde doğru coğrafyada olduğunuzu anlarsınız.
Antik çağda en çok kullanılan yazı malzemeleri şunlardır.
Ağaç kabukları, ağaç yaprakları, levhalar, kil tablet, keramik vazo parçaları, topraktan yapılmış kaplar, taşlar, çeşitli madenler, keten bezi, fildişi, kemik, hayvan kabukları ve organları, bazı bitki kabukları, papirüs, parşömen ve kağıt. Bu çok çeşitli yazı taşıyıcıları kitabın temellerini oluşturmuştur.
En popüler olanı papirüstür. Papirüsten önce; çanak-çömlek parçaları, yassı taşlar, bronz, kurşun, kalay, bakır, gümüş ve altın madenlerinden yapılan levhalar kullanılırdı. Bunların yanı sıra bitki kökleri ve yapraklarından yapılan yazı malzemeleri, balmumu ile sıvanmış tahta levhalar, fildişinden yapılan levhalar ve keten kamışından yapılan organik yazı malzemeleri de kullanılmış.
Ancak bunların hiçbiri papirüs kadar etkili, önemli ve kalıcı olamamıştır. Papirüs ilk defa M.Ö. 3300’lü yıllarda Eski Mısır’da yapılarak kullanılmıştır. Daha sonra tüm Akdeniz ülkelerine yayılarak kullanılmaya başlanan ve en geniş kullanım alanına sahip yazı malzemesi olmuştur. Papirüs kâğıdı önemimi M.S. XI. yüzyıla kadar korumuştur.
Papirüs kağıtları beyazlığına, inceliğine, boyutlarına ve cilasına göre değişik. Renklerde, farklı cins ve kalitede oluyordu. Papirüs kağıdı kalite, uzunluk ve benzeri özelliklerine göre farklı fiyatlarla satılırdı. Papirüs kalınlığına, genişliğine, rengine ve kullanım alanlarına göre ayrı ayrı isimler alıyordu. Bu isimler hem papirüsün kalitesini gösteriyor, hem kullanım alanlarını belirtiyor, hem de fiyatlarını yansıtıyordu.
Papirüsün üzerine matematik, astronomi, tıp, sihir, büyü ve dinselmetinler yazılırdı. Kral listeleri, coğrafi listeler, şehir listelerde vardı. Ölüler kitapları ve okul kitapları, mitolojik yazılar, macera ve coğrafya yazıları gibi bilimsel ve edebi yazılar yazılırdı. Yazı ile doldurulan papirüs, rulo ve kodeks fleklinde, kutu ve deri kılıflara konularak saklanır ve taşınır.
Bi ara sahte bir harita görmüştüm evet. En bariz belirtisi üzerindeki çizim/yazı gibi betimlemelerin birden fazla kalem, renk, el yazısı tipi içermesiydi. Başka detaylarda vardı tabi ama şuan hatırlamıyorum. Bu benim tecrübemdi, daha iyi yorumlar alabilirsin. Daha yakından fotoğraflayabilirsen iyi olur.
Eskiden haritalar deriye işlenirdi, şimdi a 4 kağıdına harita işliyorlar çoğu sahte
Elden ele dolaşan haritalar çizim olarak çok basit. Şöyle izah edeyim sana. Geçen bana bi harita geldi. Bu harita da yerleşim yerinin yakınlarında bir kilise resmedilmiş ve bu şehrin yakınlarında zirve bir tepede ağaç üçlemesi ve günesin batma esnasında son ışıklarının suya vurmasıyla dağin yamacındaki ağaç üçlemeye vuran ışık yansımasını gösteriyor. Yani ne varsa orda var bu kadar açik anlatıyor olması bana basit geldi . Yazılar Arapça sanırım fotokopi olduğu için çok silik çıkmış okunmuyor Arapça bilen biri bunu okuyabilir. Bende okurumda çevirmede sıkıntı.
zaten mantık yürütecek olursak haritayı yapan kişi malı kendisi gömüp daha sonra bulmak için yapıyor. Haritayı çizerken o anda bulunduğu yeri geldiği yeri ve malı gömerken oluşan olayları resmediyor. Ama sadece kendisi için yapıyor bu haritayı. yerini de tam tespit edilecek şekilde koyuyor haritaya. daha sonra gelip almak için. miras bıraktı desek yer mevki önemli ki mirasçıları yeri bilsin haritayı uysun malı alsın. haritanın açık olmasının sebebi bu olsa gerek.
bence hiç bir define haritası bir kağıda çizilmez, deri olmalı yada bir taş kaya üzerine çizilir .. bir örnek vardı bende ama resmi bulamadım taş üzerine çizilmiş bir harita .. çözemedik o ayrı bir dava.