Define Dedektörleri Hakkında ?
Define dedektörleri, altın, gümüş, obje, mayın gibi metallerde bulunan maddeleri özelliklerine göre diğer metallerden ayırma özelliğine sahip elektronik sistemlerdir.
Bu cihazlar aradığınız metalin cinsine ve toprağım yapısına göre ayrı ayrı tasarlanır. Mayın bulmak için tasarlanan dedektörler ile altın, gümüş vb. metalleri bulmanız imkansızdır. Bu durumda definecinin kullanacağı dedektörler geniş amaçlı tasarıma sahip olmalıdır. Altın, Gümüş, Bakır, Bronz, Demir gibi madenlerin yanında boşluk bulma; hatta bu metallerin oksit gazını da tespit etme özelliğine sahip olmalıdır. Bu özellikleri tek cihazda bulmak biraz imkansızdır. Bazı firmalar mayın bulma dedektörü ile ön sıralara çıkarken bazı firmalarda Define maden tespit, toprak altı görüntüleme (altın bulan dedektörler), endüstriel dedektörler, su kaçağı kablo ve boru tespit cihazları, güvenlik dedektörleri, ile ön sıralardaki yerlerini almıştır.
Önemli Not: Yurt dışından ithal dedektör almak isteyen defineci arkadaşlarımız dikkatine; Son dönemlerde garrett, minelap gibi önemli markaların sahteleri yarı parasına piyasaya sürülmüş, aynı işi yapıyor, paranız boşa gitmesin gibi söylemlerle satışa sunulmaktadır; ithal dedektör almak isteyen defineci arkadaşlarımız tedarikçi firmaları iyi etüt edip hata yapmasınlar. biz define sohbeti yönetimi olarak Depar Defektörü referans vermekteyiz.
Define Dedektörleri Nasıl Olmalıdır
Bir dedektör bulmak istediğimiz metalin manyetik frekansını yakalama; okuma ve cinsine göre ayırım yapabilecek şekilde tasarlanmış olmalıdır. Definecilerin kullandığı dedektörlerin önemli unsurlarından biride toprak ayarıdır, bu ayar bize arama başlığının dolaştığı yerde değeri olmayan metallere; yada küp parçaları içinde bulunan metal parçalarına ait zayıf frekansları es geçmemize yardımcı olur. toprak ayarı dediğimiz sistem doğru çalışmaz ise kullanıcı durmadan sinyal alır ve başarı elde edemez. Bu sistem düzgün çalışması için ilk iş dedektör tasarımcılarına düşer, tasarımcı kadar kullanıcının’da deneyimli ve bilgi sahibi olması gereklidir.
Nasıl çalışır;
Dedektörler elektromanyetik dalgalar göndererek; bazende rastlanan metal cismin yaydığı manyetik dalgaları tespit ederek çalışır, çalışma frekansları radyo frekans bandı olan Khz diye adlandırdığımız frekans olup; dedektör üreten firmaların ayarları doğrultusunda 1 Khz ila 120 Khz bant aralıklarında çalışabilmektedir. Arama başlıkları metallerin zemin üzerine yaydığı manyetik frekansı yakalayıp monitore belli ses ve ışık vererek bilgi vermektedir. Bu sistemlerin daha sağlıklı çalışması için hava sıcaklığının 10 – 30 derece arasında olması gereklidir.
Burada şunu da belirtmek gereklidir; valf dedektörün çalışma prensipleri ile pulse dedektörlerin çalışma prensipleri birbirinden farklılıdır.. valf dedektörlerin arama başlıklarında 2 bobin bulunurken pulse dedektörlerin arama başlıklarında tek bobin bulunmaktadır. metal ayrımı konusunda pulse dedektörler valf dedektörler kadar başarılı değildir. Derin aramalarda pulse; yüzeysel aramalarda valf dedektörler tercih edilmelidir.
Defineci arkadaşların bilmesi gereken diğer konuda bir dedektörün defineyi direk bulmayacağıdır, sadece işaretler üzerinde yaptığınız çalışmadaki hedef noktayı test, teyit etmek için gerekli olan cihazlardır. son yıllarda gelişen teknoloji ile yer altı görüntüleme firmaları pratik sorunların çözümüne yönelik ciddi adımlar atıldığı, definecilere ciddi katkılar sağlayacak ürünler üretildiği bilinmektedir.