Dedektör Kullanımı, Derinliği Etkileyen Faktörler
Derin mesafedeki metallerin tespitine yönelik büyük arama başlığına sahip define dedektörleri mevcuttur. Minelab, Makro, Xp, Garrett vb. birçok marka başlığı büyüterek daha derinlere inebilmek için çeşitli özellikler geliştirmiştir.
Arama Derinliğini Etkileyen Faktörler Nedir ?
1- Ebat; Metalin Ebatı büyüdükçe cihaz daha derinden algılar. Örnek olarak tek parayı 40 cm den algılarken toplu parayı 80 cm den algılayabilir.
2- Hacim. Cihazlar küçük cisimleri yüzeyden, büyük cisimleri biraz daha derinden algılar. Buda yukarıdaki örneğin benzeridir.
3- Cismin yapıldığı metal türü algılamada önemli bir etkendir. Aynı ağırlık ve yüzeye sahip olsalar dahi iyi iletken olan madenleri daha derinden algılanır. Mesela Altın, Gümüş, alüminyum, Bakır gibi iyi iletken madenleri çok derinden Kurşun, Demir, Çinko gibi kötü iletken madenleri daha az derinden algılar.
4- Toprağın cinside dedektörün daha derine inmesine engel olabilir, Bazı toprak çeşitleri demir minerali cihazın derinden algılamasını engeller ve perdeler. Ayrıca iletken maden içeren topraklar aramayı zorlaştırır. Bu topraklar genellikle rutubetli, altı balçıklı olan topraklardır. Demir minerali içeren ve rutubetsiz topraklarda arama derinliği menzilinde azalma olmaz.
5- Gömüldüğünden beri geçen süre. Bazı topraklarda toprağın içerisinde gömülü metalin etrafında zamana ve toprağın özelliğine göre oksit oluşur. Bu oksit cihazı olumlu yönde etkiler. Yani daha derinlerden tespit edilebilir. Mesela metal etrafında oluşan oksit, hidroksit, karbonat, sülfat, klörür, nitrat gibi bileşikler topraktaki metali olduğundan daha geniş ve yüksekte gibi gösterir. Dolayısıyla makine bu metali daha derinden algılamış olur.
6– Kullanıcı; Kullanıcının dedektörü iyi tanıyıp dedektörün üretimine uyarak arama yapması daha sağlıklı olur, dedektör kullanıcıları bu inceliğe dikkat etmeyip kendi kafasından yüklemler yaparak arama yapmaya çalışır, bu defa başarı oranı gittikçe düşer. üretici firma dedektörü nasıl kullanmanız gerektiğini yazmış, söylemişse buna uymaya çalışın.
7- Düşük ve yüksek frekanslarda çalışmanın birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır.
a- Düşük frekansta:
- Elektromanyetik alan daha derinlere nüfuz eder.
- Mineralden daha çok etkilenir.
- Yüksek frekanslara oranla çözünürlüğü düşüktür.
- Metal ayrım kabiliyeti daha düşüktür
b-Yüksek frekansta:
- Girdap akımı yoğunluğu artar.
- Daha az derine nüfuz eder.
- Mineralden daha az etkilenir.
- Çözünürlüğü yüksektir. Yani küçük cisimleri tespit etmede daha hassastır.
- Faz açısı frekansla azaldığı için ayırt etme yeteneği artar.
Dedektör Kullanımı, Arama Ayarları
Araziye çıkmadan önce cihazınızın normal çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Arama saatlerini iyi ayarlayınız. Mesela sabah güneş doğmadan arama yapmanız halinde cihazınız %30 a kadar daha derinden algılayabilir.
- Arazide çok şüphelendiğiniz yerlerde arama yapınız.
Eğer çok geniş alan ve sürede arama yapacaksanız cihazınızı arada bir dinlendiriniz. Cihazınızın arama yapacağı toprağa göre toprak ayarının tutup tutmadığını kontrol ediniz. Yoğun mineralli topraklarda toprak ayarı değişebilir. Değiştiğini anladığınız anda toprak ayarını tekrar yapınız.
Test Yapın
Cihaz testlerini ev içinde yapmamaya özen gösterin, ev içindeki elektrik ve çalışan diğer cihazlardan etkileneceği unutmayın. Testleri arazide yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Testte kullanacağınız metaller günümüzde kullanılan metaller olmamasına dikkat edin. Test metalleri arazide bulduğunuz metaller üzerinde yapmaya gayret edin.
Tabi bunlar en yaygın kullanılan cihazlar için geçerlidir, şu an son model cihazların kullanımı oldukça basittir. Özellikle vlf cihazlarda mineralli zeminlerde para, kalıntı ve toplu hazine gibi farklı hedeflere ve ıslak plaj kumu ve parklar gibi her türlü zemine göre tasarlanmış modları sayesinde hiç ayar yapmadan aramaya başlayabiliyorsunuz.
Genel arama ve ayrımlı modlarda yüksek mineralden ve taşlardan kaynaklanan hatalı sinyalleri önleyerek cihazın stabil olarak çalışmasını sağlayan ayarlarla donatılmıştır.