Dedektör Frekans Tanımı
Dedektörlerde kullanılan frekans tanımı şöyledir. Khz veya kilohertz cinsinden ölçülen zaman birimi başına dalga sayısı. Tam olarak toprağa gönderilen elektronik dalgaların sayısıdır.
- Örnek olarak 10 khz frekans, dedektörünüzün saniyede 10 bin kez sinyal gönderip alacağı anlamına gelir.
Düşük frekanslarda dalgalar uzayacağı için derinlik daha fazla olur. Yüksek frekansta dalgalar sıklaşır fakat buna paralel olarak dalga kısalır. Bu sebepten dolayı yüksek frekansta derinlik kaybı yaşanır.
- Yüksek frekans ise daha kısa dalga boylarına sahip olduğu için en küçük parçaları dahi görür.
Frekans olarakta 5 khz frekansla çalışan dedektör 10 khz frekansla çalışan dedektörden daha derine iner. Eğer defineciyseniz metal para arıyorsanız size kalıntı dedektörü gerekir. Bir defineciye gerekli olan frekans 12-14 khz şeklinde olmalıdır. Sadece altına duyarlı dedektör almak isterseniz burada frekansın en az 40 khz olmasına dikkat edin.
Bakın tekrar yazıyorum burası yanlış anlaşılmasın. 100 khz 14 khz den daha iyi değildir. definecilerin kullanması gereken en iyi frekans aralığı 12-14 khz aralığında olmalıdır.
Dünyada en çok kullanılan dedektör markaları şunlardır.
- Fisher
- Garrett
- Minelab
- Bounty Hunter
- Teknetics
- Tesoro
- XP
- Whites
- Detech
Üç yaygın dedektör türü vardır: VLF, PI ve MF.
- Çok Düşük Frekans (VLF) Dedektörleri
VLF dedektörler en yaygın tiptir. Fiyatlar nispeten ucuzdur, 1000 $ altındaki dedektörlerin çoğunun VLF teknolojisini kullanır. VLF dedektörleri, farklı nesne türleri arasında ayrım yapmada en iyisidir.
VLF dedektörü, metali bulmak için iki bobin kullanır. Verici bobin manyetik bir alan yaratırken, diğer bobin bunu toplar.
VLF dedektörlerinin avantajları, hafif olmaları, kullanımı kolay olmaları ve diğer türler kadar pahalı olmamalarıdır. Mineralleşmeden daha fazla etkilenmelerine rağmen, daha büyük nesneleri tespit etmede de mükemmeldir. Şu ana kadar üretilen en gelişmiş vlf dedektörü XP DEUS tur. Bu teknolojinin daha yukarıya gitmediği tartışılan konular arasındadır.
Yeni başlayan biriyseniz, bir VLF dedektör en iyi seçimdir.
- Darbe İndüksiyon (PI) Dedektörleri
PI dedektörler VLF’den daha pahalıdır, daha derinlerde arama yapmanıza olanak tanır.
VLF’den farklı olarak, PI dedektörünün hem alıcı hem de verici olarak işlev gören tek bir bobini vardır. Yerdeki mineralizasyondan daha az etkilenir, bu da PI dedektörlerini tuzlu su aramalarında mükemmel kılar.
Dezavantajı, PI dedektörlerinin VLF kadar metalleri ayırt etme yeteneğine sahip olmamasıdır.
- Çok Frekanslı (MF) Dedektörler
Adından da anlaşılacağı gibi, çok frekanslı metal dedektörleri birden fazla frekansa ayarlanabilir. Buda onları çok yönlü hale getirir, böylece ayrı makinelere ihtiyaç duymadan genel arama için kullanabilirsiniz. Çok frekanslı (MF) dedektörler en yaygın olarak üst düzey Minelab dedektörlerinde bulunur. Minelab CTX 3030 – Minelab e trac ve Garret at gold çok frekanslı mf dedektörlerine örnektir.
Çok frekanslı dedektörler pahalıdır – bütçen iyiyse muhtemelen en iyi seçimdir.
Dedektörlerin Özellikleri
Metal dedektörlerin bir dizi ayarı vardır. Bunların arama yapmaya başlamadan önce bilinmesi gerekir.
Toprak Ayarı
Bütün topraklarda dedektörü şaşırtacak kadar mineral mutlaka vardır. Toprak ayarını iyi yaparak istemediğiniz sinyalleri yok sayabilirsiniz.
Hangi sistemi almaya karar veremiyorsanız doğru seçimin bütçenizi ve ne aradığınızı göz önünde bulundurarak hareket edin.
Ucuz Dedektörler
Çoğu defineci ucuz diye çin dedektörlerini alıyor, bu gerçekten yapılmış en büyük hatadır. Bu dedektörlerin performansı, Garrett (ABD’de üretilmiştir) veya Minelab (Avustralya’da üretilmiştir) gibi bir marka dedektörlerden büyük ölçüde farklıdır.
Çin yapımı üniteler, standartlara uymayan zayıf plastik ve zayıf elektronik ucuz malzemelerden yapılmıştır. Çok çabuk arıza yaparak sizi yarı yolda bırakabilir.
Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız.Sormak istediğim bir husus var. sadece altına duyarlı
istenirse 40 khz dedektör almanız gerekir demişsiniz.
12 ile 14 khz de altına duyarlılık olmuyor mu?