Define İşaretleri AnlamıErmeni Gömüleri

Boşluk Bulma Çubukları İşe Yararmı

Boşluk bulma çubuklarını her defineci merak eder, peki bu çubukların her çektiği boşluk-mudur; boşluk değilse nedir ? hiç boşu olmayan mutlaka bir yeri çeken bu çubuklar nedir ne değildir elimizden geldiği kadar anlatmaya çalışacağım.

Boşluk Bulma Çubukları

Öncelikle boşluk bulma çubuklarının bilimsel bir tarafı olmadığı  bu çubuğun  tespit ettiği noktaların gerçek bir dedektörle teyit edilmediği sürece kazı çalışmasına başlamak tamamen yanlıştır.  Bu çubukların neyi çektiği henüz tam olarak bilinmemektedir ve hatta boşluk bulmada başarılı olduğu dahi  manidardır.  Bizim tecrübelerimize göre çubuklar kayalarda bulunan minerallere duyarlı hareket ettiği ve her zaman  bir yeri çektiği düşüncesindeyiz.

Boşluk çubukları neden hep çeker

Bunu anlamak için kayalar hakkında bilgi sahibi olmamız gereklidir.  Kaya çeşitleri minerallerin veya mineral ve taş parçalarının  bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok sayıda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir.  

Bir kayaç tek bir mineralden oluşacağı gibi (ör: kireç taşı bir kayaçtır ve sadece kalsit mineralinden oluşmuştur), bir kaç mineralin bir araya gelmesiyle de oluşabilir. (ör: granit bir kayaçtır ve kuvars, feldspat, mika, opak gibi minerallerden meydana gelmiştir). Buna göre mineraller metalik ve metalik olmayan mineraller olarak 2 ye ayrılabilir. Metalik mineraller bakır, kurşun, altın, gümüş, demir, aliminyum vb., Metalik olmayan mineraller ise kükürt, grafit, kalsit, alçıtaşı, barit, kuvartz gibi. Kayaçlar stabil olmayıp çoğu zaman kil, kum, çakıl ve toprak haline dönüşürler.

  • Kaya ve minerallerin tanımlanması en iyi şekilde fiziksel özelliklerine göre yapılır. Bazı kaya özellikleri şunlardır; Kristal yapısı, Sertlik, Özgül ağırlık,  magnetik, Dilimlere ayrılabilme,  elektriksel ve ısı iletkenliği sayılabilir. Ayrıca kimyasal ve optik özellikleri de dikkate alınabilir. Çoğu mineraller kristal yapıya sahip olup 7 değişik kristal yapı şekillerinde bulunurlar.

Şimdi siz kayaları tanıdıysanız boşluk çubuklarının  neyi çektiğini biraz olsun anlamışsınızdır. Boşluk bulma çubukları ile tespit edilen yerler  radar yada dedektör gibi cihazlarla teyit edilmediği sürece hadi kazalım mantığı kesin ve net yanlıştır,  yanılma oranı %99 hatta daha fazlasıdır.  bakın yukarıda ne dedik 7 değişken kristal yapı vardır boşluk bulma çubuklarının bunların hangisine tepki verdiği dahi henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Bir gerçek varki bu çubuklarla kalay madenleri tespit edilmiştir. tespit edilen yer hatitalandırılmış  uzun yıllar sonra teknolojinin gelişmesiyle gpr yer altı radarları ile ölçümler alındığında  boşluk çubuklarıyla haritalandırılan yerler bire bir uyumlu çıkmıştır. daha sonra başlatılan kazı çalışmasında  kalay madenlerine ulaşılmıştır.

Bir diğer konuda  bu çubukların altını çektiği  teorisidir, buda tıpkı boşlukta verdiğimiz örnekteki ile aynıdır;   bu çubuklar bir çok kaya minerallerine duyarlı olup  verdiği tepkiye güvenerek al burada altın var demeniz sizi yanıltabilir.

Bu kadar zayıf ihtimaller eşliğinde define aramak çağın gerisinde görülse-de;  biz define hocaları olarak her şeye rağmen  basit bir çubuk dahi olsa mutlaka  elinizde olsun diyoruz. Boşluk tespiti nasıl yapılır ayrıca bakın

Ağaç Dalları

Konumuz çubuk ise ağaç dalından bahsetmeden geçmeyelim;  Ağaç dalıyla boşluk bulma, define yada su aramanın çubuklara  nazaran biraz daha bilimsel tarafı vardır,  özellikle dut ağaçlarının su bulmada, delice dediğimiz zeytin dallarıyla altın bulmada başarılı olduğu bazı  testlerde meydana çıktı,  buda ne kadar sağlıklı define arama yöntemi olur onuda bilemeyiz.

En iyisi gerçek ar-ge çalışmalarından meydana çıkmış define dedektörleridir,  bunlar dışındaki çubuk, ağaç dalı, alan tarama gibi define arama yöntemlerine pek güvenmiyoruz.  Bir başka makalede görüşmek üzere esen kalın. MendereS

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.