Antik Mezar Çeşitleri ve Ölü Hediyeleri
Antik Çağ mezarlarını, ‘basit toprak mezarlar’, ‘pithos/küp ve çömlek mezarlar’, ‘sandık mezarlar’, ‘lahit mezarlar’ , ‘tümülüs mezarlar’ ‘oda mezarlar’ ve ‘kaya mezarlar’ olarak sınıflandırmıştır.
Ölü Hediyeleri
Ağız Bandı, Göz Bandı, Kaplar, Mühürler: Damga, Silindir, Dokuma Aletleri, Giysi/Kefen ve Aparatları: İğneler, Düğmeler, Tekstil Kalıntıları, Güneş Kursları, Müzik Aletleri : Çalparalar, Sistrumlar, Çanlar, Ziller, Figürinler/Heykelcikler, İdoller, Amuletler/Pandantifler
Ziynet Eşyaları: Alınlıklar, Diademler, Taçlar, Kolyeler, Gerdanlıklar, Küpeler, Yüzükler, Bileklikler, Torklar (Boyunluk), Pazubentler, Halhallar, Saç Tokaları ve Kulaç Tıkaçları.
Silahlar: Baltalar, Hançerler, Asa Başları, Topuz Başları, Mızrak Uçları, Ok Uçları, Kamalar, Keskiler, Deliciler, Bıçaklar, Dilgiler, Kazıyıcılar, Usturalar, Delgiler, Kesiciler, Spatulalar, Diskler, Kabzalar, Kancalar, Oyuncaklar en çok rastlanan ölü hediyeleri arasındadır.
Gömü ve Gömü Sonrası Ritüeller
Buğday Taneleri Serpme Hayvan Kurban Etme ve Ölü Yemeği ölü gömme gelenekleri arasındadır. Cinsiyetin Ölü hediyelerindeki rolüde önemlidir. Ölü Hediyelerinin Mezarlar/Mezarlıklardaki Konumuda dikkate alınarak işlem yapılır.