Define İşaretleri AnlamıErmeni Gömüleri

El Emeği En İyi Boşluk Çubuğu

En İyi Boşluk Çubuğu; Bir çok definecinin el emeği göz nuru boşluk bulma çubukları vardır. Bakırından tut elektrotuna kadar her madeni deneyerek çubuk yaparlar. Genel olarak en çok verimli olduğu sanılan alaşım (pirinç) çubuklardır. Bunun nedeni alaşım (pirinç) içinde  kurşun, kalay,  nikel,  demir, alüminyum, arsenik gibi bir çok madeni bünyesine almasıyla alakalıdır.  Bunun artısı-mı var yoksa eksisi-mi bunu henüz çözmüş değiliz.

Çubuk yapımında kullanılan en iyi metaller

Bakır: Bakır çubuklar çubuk yapımında en yaygın olanıdır, diğer bütün metaller içinde gümüşten sonra en iyi ileten metal olması bakıra olan ilgiyi arttırır; lakin  som bakır kullanılmamaktadır. bakır çubuk yapmak isteyen arkadaşlara biz som bakır tavsiye ediyoruz; birde öyle denesinler.

Alüminyum:  Alüminyumda en az bakır kadar ilgi gören çubuk malzemesidir; iletkenlik olarak bakırdan sonra en iyi iletken olarak kabul edilebilir.  Alüminyum çubuk yapmak isteyen definecilere bizim önerimiz saf alüminyum kullanmalarıdır.

Gümüş: Gümüşte iyi bir iletken olduğu için çubuk yapımında tercih edilen bir metaldir. bakır ve alüminyum kadar yaygın olmadığı için tercihler genelde bakır ve alüminyuma yönelir.

Pirinç: Yukarıda belirttiğimiz gibi pirinç bir alaşımdır, bünyesinde bir çok metali barındırdığı için çubuk yapımında en çok tercih edilen metalin başında gelir. Şimdi burada tercih etme ve verimli olan olarak birbirinden ayırmak lazım; işte bunu yapamıyoruz.

Mesela pirinç metalin içinde kurşun, kalay, alüminyum ve diğer metallerden var. Bu durum hemen ilgimizi çekiyor; tercihimizi pirinçten yana kullanıyoruz. Peki verim konusunda durum nedir; alaşımsız saf metallerden daha verimli diyebilir-miyiz ? bu gerçekten zor.

Elektrot:  Bir çok elektrot türleri vardır tam olarak şu demek zor olsada dışı bakır kaplı olan  bizim ilk tercihimizdir.  Aslında ilk tercih diye bişey yok; çubuğa çokça vakit ayıran arkadaşlar tek tek denemesi lazım.

Yukarıda yazdığımız metaller en iyi çubuk metallerdir bunun yanında çinko, sodyum,  nikel, krom, kurşun,  gibi metallerde kullanılmalıdır, yada diğer metallerle alaşımlandırılıp testler yapılmalıdır.

Bana göre alaşım yani 2-3 yada daha fazla metali birbiriyle karıştırarak testler yapılması gereklidir. Mesela normal bakır çubuk kullanan biri eline gümüş aldığında; gümüşü çektiğini, altın aldığında; altını çektiğini iddia eder.  Bunun yaptığıda bir alaşımdır;  bunu bu şekilde değilde direk çubuğu pirinç çubuk olarak kullanması  ama karışımda hangilerinin daha verimli olduğunu testlerle bilmesi gereklidir.

Birde çubuk içine civa koyarak kullananlar var, bunların daha verimli olduğunu iddia ediyorlar.  Mesela şöyle bir deneme yapılabilir. Civa;  demir hariç bir çok metali çözeltebilir.  Kalay, bakır,  gümüş gibi birçok madeni çözerek  sıvı alaşımlar meydana getirir. Bu şekilde bir çözelti ve sonrasında katılaşma  işe yarayabilir. Tabi bu  teoriden başka bişey değil hepsini deneyip  görmek lazım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.