Define İşaretleri AnlamıErmeni Gömüleri

Tümülüs Girişleri

Tümülüs girişleri şu yönde olur gibi net bir söylem doğru değildir, girişler medeniyeteler arası dini inançlar  aracılıyla şekillendiği gibi tümülüsün yapılacağı coğrafi yapı bile giriş yönünün değişmesine neden olan unsurlardan biridir.

Tümülüs girişlerini bulmanın en kolay yolu tümülüsten 50 metre uzaklaşın. Daha sonra 360 derece etrafında dolaşıp dairenin ne tarafı bombey yaptığına bakın. Buradaki mantık; mezar odası yapıldıktan sonra  giriş kapısı (dromos) ve kısa bir tünel yapılır. Tünel daireden taştığı için o kısım biraz daha çıkıntılı şekilde  belirmektedir.

Aşağıdaki resim örneğinde gördüğünüz gibi yığmanın 2 tarafı biraz çıkıntılı girişte bu 2 örnekten biridir.  burada bilmeniz gereken bir konu daha var oda her tümülüste giriş tünel şeklinde olmaz tünel girişli olan tümülüs bu konuda anlatmaya çalıştığım gibi mutlaka bir tarafı çıkıntılıdır.

Tümülüs Girişleri

En Çok Rastlanan Giriş yönleri:

Öncelikle her tümülüste giriş olmaz bunu bilmeliyiz, giriş olanlar ise en çok  güney doğu tarafında çıkmaktadır, güney, güney doğu ve güney batı en çok rastlanan yönleridir.  girişe doğru hareket ettiğinizi anlamanın en kolay yolu; parça topraklı taşlar bulursanız doğru yerdesinizdir.  2 yumruk büyüklüğünde sıkıştırılmış taşlar varsa buradan girmeniz mümkün değildir. Üst taraftan kazı yapılıyorsa burada soygunlara karşı koruma tabakası şeklinde zemin yapısı vardır, buradan-da giremezsiniz. Bu paragrafta anlatmaya çalıştığımız  konu 2. resimde ayrıntılı bir şekilde verilmiştir.

Mezar Odası ve Katmanlar

Tümülüs odaları bazen en tabanda olur. Bazende yığmanın tam ortasındadır.  Giriş zemine yakın yerde yada tepenin tam ortasında aranabilir. Bu tamamen tümülüsün mimari yapısıyla alakalıdır.

Tümülüs tabakalarına gelince en üstte koruma tabakası vardır. Biraz altta aynı şekilde farklı katmana gelinir. Buda alt koruma tabakasıdır. Soyguna karşı koruma tabakası olarak geçer. Diğeri ise verimli toprak dediğimiz hafif yumuşak kazılması daha kolay olan toprak tabakasıdır.

Bunun hemen altında çakıl yığını tabakası gelir; daha sonra alta inildiğinde hem çakıl hemde toprak karışıktır.  Hiç bir anlamı olmayan toprak zemine inmişsin gibi bir tabakaya gelirsin; bunun hemen altı çok önemli olandır burada kil toprak dediğimiz katmana gelirsin. Burayı bulduğun zaman odaya iyice yaklaştın demektir. Hemen altında son olarak beyaz çakıl temizlenip horasan sıvaya varırsın; buda sondur bunun altı mezar odasıdır.

Mezar odaları ise tek lahit şeklide, bazende aile mezarı şeklinde çok odalı olabilir. Bunu içeri girmeden anlamak mümkün değildir. Ancak giriş kapısındaki yan sütunlarda işaret bulursan önemli ip uçları elde etmiş olursun. İşaretler ışığında içerinin nasıl bir mimari yapıya sahip olduğunu, kaç mezar olduğunu anlayabilirsin.

Yorumlar

  1. Musa dedi ki:

    Devam edin bulursunuz

  2. murat dedi ki:

    slm arkadaşlar bır kazı işimizde mezar bulduk mezarda kemık cıktı ve bu mezarın patı tarafında 6 metre ilerısınde bır mezar daha bulduk ve bu mezar boş cıktı kemık falan cıkmadı ama ıkı mezarın topragı deyısık lutfen bu konuda yardımcı olurmusunuz

  3. Hamdi dedi ki:

    Tümülüslerde en derin mezar odası ana zeminin kaç metre altında olur. Bizim başımızda öyle bir iş varki uzman biri danışmanlık yaparsa çok iyi olur.

  4. Anonim dedi ki:

    Y işareti var bir kolu uzun

  5. M.e dedi ki:

    9 ve 19 metre arasında değişir bazılarıda vardırki safi taş ve horasan bunlarda derinlik iki üç metreyi geçmez başarılar

  6. Anonim dedi ki:

    Kemik çıkmaz çünkü yakma ayini ile defnetmişlerdir yani mezar insan boyu olmasına rapmen içi boştur sadece kulu vardır.

  7. Anonim dedi ki:

    midas tümülüsü 53 metre yüksekliği ve 300 metre çapı var ezbere konuşmayın

  8. Mehmet dedi ki:

    Valla bu sitelerde taş yığma ve tümülüs olayından adam gibi anlayan yardımcı olacak kimse yok….

  9. Mehmet dedi ki:

    Kazı yapılan yer önüm taş yığma arkam koruma tabakasi 9 MT inildi 2.5 MT sis banamisin demiyor bembeyaz topraktan zorlanmadan iniyor koruma tabakasından yeşil kıl bile çıktı kaç MT bu yerler koruma tabakasının icindemi altindami nasıl biryapi bu

  10. Anonim dedi ki:

    Tümülüse benzer bir yere tepeden girmeye çalıştık bir metreden sonra Kaya zemin çık tı kayaya çakılı Demir’den yapılmış insan penisi çıktı zemin Kaya olduğu için ilerleye medik penis ne anlama geliyor

  11. Anonim dedi ki:

    Tümülüse tepeden girmek burası benim de mezarım olsun demek

  12. Anonim dedi ki:

    Giriş kapısı kırmızı kıl katman çıktı yuvarlak şeklinde kazıp girdik 3 metre yumuşak toprak devam ediyor daha kaç metre gideriz

  13. Anonim dedi ki:

    Penis bereketi temsil eder…fazlaca şey var

  14. Anonim dedi ki:

    3D 7.5 metrede örgü taslarina gelirsin ortalama 1 metre ve üzeri sonra Horasan 50 cm sonra 25 cm. Yağlı toprak bı diyer adı balçık li topra sonra 1 cm yanmış siyah toprak gelir sonra kalekim renginde boz bi beton görünümlü katman geçersin sonra 10 cm mil kum geçersin bunun altında sıkıştırılmış yumruk büyüklüğünde drog taslarina raslarsin bu arada en önemli işaret mangal kömürü gibi kömürler olur sikistirilmis katmani dikkatli geç sürpriz tuzak olabilir egerki yönün kapiysa tavansa tuzak yoktur ve yukardan assaagi ilk 3 metrede mil kum varsa o kumu yok et içinde koca bir taş kafana düşmesi için tuzaklanmistir yani yukardan assagi inerken tavanda mil kum bırakma temizle tabanda sıkıştırılmıs katman maksimum 1 metredir sonra 10 cm kul katmanı ve yapı duvarı yada tavanina rastlarsin

  15. Blacksvs dedi ki:

    Selam arkadaşlar benim Bi sorum olacak yardımcı olacak varmi

  16. Murat dedi ki:

    Ustalar ufak bir tümülüs ne kadar derin olur yardımcı olursanız sevinirim detaylı anlatırsanız memnun olurum