Define İşaretleri AnlamıErmeni Gömüleri

Define Haritası Nasıl Çözülür

Define Haritası Nasıl Çözülür

Define haritası çözüme başlamadan önce ilk adım Haritayı Tanımaktır. Haritayı komple anlama o kadar kolay bir iş değildir. Haritayı komple anlamak için öncelikle haritadaki coğrafi yapının tam olarak içinde olduğundan emin olmalısınız.  Elinizdeki haritanın içerisinde bulunan eski köy evleri, patika yol, dereler, yaşlı ağaçlar, çeşme ve benzer belirtilerle bire bir uyduğundan emin olmalısınız. Bu harita çözümünde önceliğimizdir. Varsa haritadaki işaretlerin olması gereken yerde olup olmadığını kontrol edin. 

Kısacası haritadaki coğrafyanın içinde olduğunuzdan kesin emin olun. Gerekirse Google uydu haritalarından destek alın Üst üste çakıştırma yaparak her 2 harita arasında benzerliklerin var olduğunu saplayın. . Bu işlemin doğru olduğunu var sayarak 2. adıma geçiyoruz.

Haritayı Komple Anlamak

Şimdi biraz pratik yapalım: Haritayı komple anlamanız için haritayı doğru yöne koyun. İşaret  ve haritadaki  belirtilerin guruplara ayırın. Unutmayın haritanın hangi kültüre veya döneme ait olduğunun bilin. Ermeni işaretleri ile Eşkiya, Osmanlı, Yunan veya Roma işaretlerin anlamları tamamen farklıdır. Haritanın komple okunması tamamen mantık ve profesyonelce çalışma sonucu olur. Haritayı etüt ettikten sonra kendiniz çizin.

Eğer çizemiyorsan haritayı komple anlamamışsınız demektir. Haritayı tam olarak anlama babına  pratik olsun diye haritayı  bir kaç defa çizin. Bu şekilde detaylara inmeden haritayı komple anlamak mümkün değildir. Her detay etraflıca incelenmesi gerekir, eğer haritayı yönüne koyamıyorsanız hiç boşa uğraşmayın. Mutlaka yanlış yerde kazı yaparsınız.  Defineci demek iyi araştırma yapan kimse demektir. Nokta belli değilse harita o noktayı işaret etmiyorsa konuyu baştan alın tekrar inceleyin. Noktası belli olmadan rasgele kazı yapmayın. Emek, para, zaman ve başarı arzunuzu boşu boşuna risk etmeyin.

Haritayı Çözmek

1. Adım haritayı arazide yönüne koyup işaretler saptamak profesyonel bir defineci için en fazla yarım saattir. Define haritalarındaki işaretler daha düzenli ve sistemlidir bu işaretleri 5 kısımda değerlendirmek gerekir.

1: Yön ve mesafe veren işaretler
2: Nokta veren işaretler
3: Tuzaktan bahseden işaretler
4: Bölgeyi anlatan işaretler
5: Sahte işaretler

1- Haritada yön ve mesafe veren işaretler definenin gömülü olduğu yerden belirli mesafe uzaklıkta olur.  Bu işaretler bazen birbirini tamamlayarak yeni bir cümle ve yeni bir şifre ortaya çıkarır. Bu bazen bir hayvan figürü bazen bir sayı bazende anlamsız bir cümle şeklinde karşımıza çıkar. Güneşin pozisyonu ve gölge oyunlarına’da dikkat etmelisiniz. Bazı işaretler ıslatıldığı zaman gözükürken, bazende ebcet hesabıyla şifrelenmiştir. Yani bir yazı vardır okunuşu bir şey ifade etmiyordur ama harflerin sayısal değerleri hesaplandığınızda size yön ve mesafe verir.

2- Nokta veren işaretler tam anlamıyla bilinmemektedir. Bu işaretler kayıtlarda ve arazide gizlenmiştir. Bugün definecilerin ellerinde olan kayıtlarda hemen hemen hepsinde yön ve mesafe veren işaretler mevcuttur. Noktayı veren işaret ise kayıt sahibi tarafından gizlenmiş olabilir. Bu durumda mantığınızı  kullanarak gömüye yaklaşabilir. Bulunduğunuz yerin toprak yapısını inceleyerek  nokta tespiti yapabilirsiniz.

3- Tuzaktan bahseden işaretler gömülen definenin tuzaklı olduğunu ve nasıl bir tuzakla korunduğunu anlatır ters ‘z’ işareti gibi. Buda bize gömüye yaklaştığımızda nasıl bir önlemler almamız gerektiği bilmenizi sağlar.

4- Bölgeyi anlatan işaretler ise definenin yakınlarındaki tepeleri dereleri mezarlıkları gösterir. Asıl kayıtların insanların ellerine verilmemesinde birçok neden vardır. Definecilerin ellerindeki kayıtlar değiştirilmiş fotokopiler olabilir. Bu insanlara kayıttaki işaretleri aratırlar buldukları zaman bu işaretler tahrip edilmesi sağlanır. Definecilerin bir çoğu buldukları işaretlerin ya altını yada sağını solunu kazıp bir şey bulamayınca işareti kırıp giderler.

5- Harita üzerinde 1 den fazla sahte işaret bulunabilir. Bunun nedeni  harita başka birinin eline geçtiğinde gömüye ulaşamayıp şaşırması için yapılan işaretlerdir. Çözüm sürecinde sahte işaretlerle gerçek işaretleri birbirinden ayırarak sonuca gidilmesi gereklidir.

Çözemediğiniz Haritalar

Defineci arkadaşlar eğer haritalardaki işaretleri çözemiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın. Bu size başarı sağlamada yardımcı olacaktır. Hedefinize ulaşamamış iseniz boşu boşuna kazı yapmayınız. Bu size para, zaman, emek gibi faktörlerin boşa gitmesine neden olur zamanla bıkkınlık  getirir. Olayı profesyonelce yaklaşmalısınız, harita çözmek basit değildir.  O halde olayı basite indirmeyip mantığa sığar çalışma yürütmeliyiz. Şunu unutmayın her haritada x mutlaka vardır, x son noktayı verir. Bazı haritalarda birden fazla x işareti bulunur. Bu x ların bazıları sahtedir. Bazende tüm çarpılarda para vardır ama 1 tanesi yüklü diğerleri müjdedir.

Şimdilik hoşça kalın başka bir makalede görüşmek dileğiyle.

Kaynak: Define Sohbeti MendereS izinsiz kopyalanamaz ve başka yerde yayınlanamaz.

ETİKETLER:
Yorumlar

  1. Kristof34 dedi ki:

    Haritada önemli olan bölgenin siz tarafından bilinip bilinmediği ben bölgeyi bildiğinizi düşünerek yorumumu yapayım. Örnek haritada

    1- Kırmızı yuvarlağa aldığım yerde 3 ağaç çizimi var.
    2- 3 ağacın üstünde mavi yuvarlağa aldığım yer güneşin ilk ışıklarının düştüğü nokta.
    3- Hemen önündeki pembe yuvarlakta bir yapı var. Külliye olabilir cami veya kilise olabilir.
    4- Mor çizgi yolu vermiş yolun sol tarafında 2 adet mezar var ancak içi boş gerçek mezar. İçinde yatır veya yapıya göre kilise görevlileri yatıyor olabilir.(yeşil yuvarlak)
    5- Yeşil yuvarlağın hemen arka tarafında mavi hat ile böldüğüm yer ya mezarlık sınırı ya tarla sınırı bu hattın sonunda sarı yuvarlağa aldığım yerde birbirine eşit simetride yerleştirilmiş ya kaya yada ağaçlar var.

    Emanet 3’e bölünerek saklanmış. 1. Emanet sarı yuvarlağa aldığım taş veya agac olduğunu düşündüğüm parçaların en sagındakinin hemen önünde turuncu kareye aldığım yer

    2. Emanet bu yapı dediğim külliye cami veya kilisenin hemen üstünde ki turuncu kare alanda

    3. Emanet ise haritanın sağ alt köşesinde turuncu kareye aldığım yerde burada bir kuyu olabilir veya yamaç tepe bir yer bu alanı tepeden gören bir yer olabilir.

    Mekanı biliyorsanız haritayı bölgenize oturtmak adına yüksek bir yere çıkıp kuş bakışı bakın.

  2. blackpearl dedi ki:

    Bendeki Harita da 3 dil kullanıldığını düşünüyoruz. 2 tanesini çözdüm. Osmanlıca ve İngilizce. Silinen kısımda malzemenin miktarı var. Dudak uçuklatır cinsten. Diğer detayları kısım kısım paylaşıcam. Ancak gerçek yardımcılara ihtiyacım var ve bu kişi yada kişileri bulduğumda o kisiler de nasibini alacak. Yer denize çok yakın. Malum gemi ile taşınmış malzeme. Detayda gösterilen yazılar Osmanlıca ve Arapça. Mesafeleri ve konumu veriyor. Zaten balık ve mezarlar ve girişler de çok net kendini gösteriyor. Harita üzerinde verdiği tarihe göre 103 yıllık. Sizlerden yardım bekliyorum. Hem beyin fırtınası hem de ortak arıyorum. Bu kadar net.

  3. Kristof34 dedi ki:

    Bu tarz sanal ortamlarda kimse kimseye güvenmez nihayetinde bu işler kardeşi kardeşe düşürüyorken hiç görmediğiniz bir kişiye güvenmek ya cesaret yada umutların tükendiği andır. Denize düştüm yılana sarılayım hesabı. Bölge bilinmedikten sonra o kağıt parçasının bi bir önemi yok. Keza doğruluğuna emin bile olamıyorken kimse işini gücünü bırakıp muallakta olan bir maceraya atılacak kadar çılgın olmasın.

  4. Anonim dedi ki:

    Sn. Kristof dediklerinizde haklısınız. Güven en önemli nokta. Ancak cesaret yada paylaşım olmadan da sonuca ulaşmak çoğu zaman mümkün olmaz. Burada önemli olan ortak noktayı ve amacı bulmak ve güçleri birleştirerek ilerlemek. Haritayı bölüm bölüm gelen cevapların ciddiliğine göre paylaşacağım. Gerçek yada doğru olup olmadığını sizlerin görüşlerinize, tecrübelerinize bırakıyorum. Saygılar