En Ünlü 10 Yunan Kadın Heykelleri
Yunan kadın heykelleri sanat tarihinin en iyileri olarak kabul edilmiştir. İster sıradan kadın, ister o dönemde etkisi büyük olan ünlü tanrıçalar olsun, Yunan heykeltıraşları arasında kadınların büyük payı vardır.
Fakat antik Yunan’da kadınların yaşamda çok sınırlı bir yeri vardı, Cariye statüsünde sadece ihtiyaçlarını görmek için kullanılırdı.
Antik Yunanistan’da kadınlar 4 kategoriye ayrılmıştı
Birincisi, işleri eve bakmak, bebek sahibi olmak, çocuk yetiştirmek ve ayrıca erkeklerin savaşlardan elde ettiği ganimetler ile ilgilenmekti.
İkinci kategori, erkeklerin cinsel ihtiyaçlarını gidermek için hetaerae adı verilen kadınlar vardı.
Üçüncüsü, yüksek otorite erkeklerle evli kadınlar için köle olarak çalışan kadınlardı. Bunlar bulaşık ve çamaşırla ilgilenen kadınlardı.
Dördüncü kategori, erkeklerden daha fazla güce sahip olan tanrıçaydı.
Antik Yunanistan’da kadınlar hiç bir zaman siyasete müdahil olmadı. Sanat ve şiir üzerinde büyük etkileri vardı. Heykel yapımında ise cinsellik ön plandaydı.
Şimdi sizlere ünlü Yunan kadın heykelleri-ni listeleyelim
Afrodit
Afrodit, Yunanistan’da aşk tanrıçası ve güzelliğin sembolüydü. Roma’da Venüs olarak da biliniyordu.
Afrodit, Hephaestus ile evliydi. Ancak aynı zamanda Anchises ve Adonis ile yasak aşklar yaşamıştı. Yunanlılar, erkekleri erkeklere aşık ederek kendini eğlendirdiği için tüm insanlığa ve diğer canlılara sevgi aşıladığını düşündüler.
Ayrıca, onun insanlara ilham verdiği tutkunun, döllenmeyi ve üremeyi sağlayan güç olduğunu düşündüler. Afrodit’in pek çok sembolü vardı; Tavşan, nar kuğu, güvercin hepsi üreme ve fiziksel aşkla bağlantılıdır.
Peplos Kore’, 530 M.Ö.
Üst resimdeki heykelin benzeri tipleri Yunan heykel sanatında bolca bulunur. Barışı ve aşkı temsil eder.
Bu heykeller en çok cenaze törenlerinde kullanılmaktaydı. Antik mezarlarda bulunan çoğu heykel bu formun alt kolu olarak değerlendirilmektedir.
Auxerre Hanımı (M.Ö. 650 – 625)
Auxerre Hanımı , Daedal tarzında bir kadın heykelciği. Bezemeli kireçtaşından yapılmıştır. M.Ö. 640–630, Girit’te yapılmıştır. Mısır etkisinin görüldüğü nadir yunan heykellerinden birisidir. Yunan sanatının oryantalizasyon döneminde var olan neredeyse tek sanat türüdür. Yükseklik 76 cm, genişlik 23 cm, derinlik 16 cm. Heykel 1909’da bulundu. Şimdi Louvre, Paris’te.
Leda ve Kuğu (M.Ö. 500 – 450)
Yunan heykeli Leda ve Kuğu , heykeltıraş Timotheus tarafından MÖ 500 ile 450 yılları arasında yaratılmıştır. Bugün, temanın Roma dünyasında ne kadar popüler olduğunu doğrulayan 20’den fazla Roma kopyası hala var. Zeus’un Sparta kraliçesi Leda’yı kendini bir kuğuya dönüştürerek nasıl baştan çıkarmaya çalıştığına dair Yunan mitolojik hikayesine dayanıyordu.
Efes’li Diana
Diana, hem baş tanrı Jüpiter’in hem de Latona’nın kızıydı, aynı zamanda Apollon’un ikiz kız kardeşiydi. Latona, Diana’yı acı çekmeden doğurdu ve ardından annesinin Apollo’yu doğurmasına yardım etti.
Athena
Athena, Yunan bilgelik tanrıçasıdır. Ayrıca onu bir savaşçı tanrıça ve kötü bir savunucu olarak işaretlediler. Doğumuyla bağlantılı çok harika bir hikaye var.
Kanatlı Nike
Bu heykel , zafer tanrıçası olarak bilinen Nike adlı Yunan tanrıçalarından biridir. 1863’te Ege Denizi’ndeki Semadirek adasında bulundu. Helenistik sanatın en ünlü eserlerinden biri kuşkusuz Semadirek Nine’sidir. Heykel 2.75 metre yüksekliğindedir.
Milo Venüsü
Antik Yunanistan’daki en klasik heykellerden biridir, Heykelin yarı çıplak resmedilmesi afrodite benzetmelere yol açtı. Bazı arkeologlar bunun Milo’ya aşık olan deniz tanrıçası Amphitrite olduğunu düşündü. Bazı arkeologlar ise bunun fahişe olduğu görüşünde birleşti. Heykel 1820’de bir çiftçi tarafından bulundu.
Gabii’li Diana
Antik Yunanistan’ın en saygın eserlerinden biri Gabii’li Diana olarak bilinir. Bu gerçek boyutlu heykel, muhtemelen vahşi doğa ve avcılığın yanı sıra iffetle ilgili her şeyi temsil eden bir figürdür. Ayrıca Yunan tanrıçası Artemis’in bir temsilidir. Heykel 1792 yılında bulunmuştur.
Yunan Kadın Heykelleri Karyatidler
Karyatidler Atinada kayalık bir tepenin üzerinde duran antik kenttir. Bu kent mimari yapıdan harika bir tapınaktır.
Yunan gelenek ve inancına göre, bu devasa tapınağın en kutsal kısmı, yapının arka tarafında yer alan daha küçük bir kısım olan Erechtheion’du.
Erechtheion’un çatısı geleneksel sütunlar yerine, kadın heykelleri olan Karyatidler tarafından desteklenmiştir.
Bu kadın heykellerin her biri, ağırlıklarının çoğu sağ bacaklarına verilirken sol bacakları hafifçe bükülmüş olarak görüldüğünden, Karyatidler hemen hemen aynıdır.
Akropolis kompleksi içinde Parthenon’un hemen kuzeyinde yer alan Erechtheion, MÖ 421 ve 406 yılları arasında Atinalıların Atina’nın efsanevi kralı Erechtheus’a ve çeşitli Yunan tanrılarına ibadet etme yeri olarak inşa edilmiştir.