Antik Yunan Heykel Fiyatları
Her defineci bulduğu heykelin kaç para edeceğini merak eder. Fakat heykellerin belli bir fiyatı yoktur. Eski olan heykel yeni olandan değerlidir. Örnek olarak arkaik dönem Yunan heykelleri ile Bizans heykelleri arasında inanılmaz fiyat farkı vardır. Mesela Bizans’ın son dönemlerindeki bronz heykeller çok güzeldir fakat fiyatları göründüğü kadar güzel değildir. Arkaik dönemdeki kireçtaşından yapılan Yunan heykeli yüzü gözü belli olmasa bile trilyonlarca para eder.
Diğer tüm heykellerde olduğu gibi Yunanlılarda heykelleri putlaştırmış ve tapmışlardır. İşte heykel fiyatını belirleyen en büyük faktörde budur. Bulduğunuz heykelin hangi dinin sembolü olduğunu bilmelisiniz. Örnek bereket tanrıçası ile savaş tanrısı aynı parayı etmez.
Ortalama olarak bir fiyat verin derseniz bu gerçekten zordur. Şunu söyleyebilirim paha biçilemeyen heykeller vardır. Bu sadece Yunan heykel fiyatları için geçerli değil, diğer tüm heykeller aynı mantıkla yaklaşılmalıdır.
Bulduğunuz heykelin hangi dine mensup olduğunu bilmelisiniz. İş, tiyatro, adalet, siyaset, evlilik, savaş gibi insan yaşamının tüm yönlerine hitab eden dinler vardır.
Müzayede Edilmiş Örnekler
Örnek Artemis Ve Geyik: Yunan heykelinin Roma kopyasıdır. Tüm yunan heykelleri roma imparatorluğu tarafından kopyalanmıştır. Mesela bu roma kopyası 2007 yılında 28.6 Milyon Dolara müzayede edilmişti. Şu an ortalama 100 milyon dolar olarak tahmin edilmektedir. Orijinal yunan Artemis ve geyik muhtemelen 500 milyon doların üzerindedir.
Hermes-Thoth’un Helenistik Anıtsal Mermer Başı. Bu kafanın özellikleri , Helenistik dönemin saygın bir Yunan heykeltıraş olan Skopas’ın eseri olmasıdır. Skopas, kayıp Meleager heykeli gibi eserlerle ünlüydü.
Müzayede edildiği yer: Sotheby’s, New York. Gerçekleşen Fiyat: 4.645.000 $ Ortalama 60 Trilyon civarlarında
Bu uzanmış kadın figürleri Kiklad adasında bulunmuştur. Kiklad ege denizinde yer almaktadır.
Satıldığı Yer: Christie’s, New York. Gerçekleşen Fiyat: 19.882.500 ABD Doları Ortalama 250 Trilyon
İnsanlarda Heykel ve Puta Tapma Merakı Var
İnsanlığın tarih boyunca heykel ve putlara tapma zafiyeti araştırmalarımızda sürekli önümüze çıkan konudur. Mesela tarihte HZ. Nuh heykellere ve putlara tapan kavimlerle mücadele etmiş en sonunda Nuh tufanı gelmiştir. HZ. İbrahim Adıyaman’da Nemrutla mücadele etmiştir. HZ. Musa piramitlerde firavunla mücadele etmiştir. HZ. Muhammet Mekke’de Kabeyi heykel ve putlardan temizlemiştir.
Demem şuki insanlar başı boş kalmasın. Hemen heykel ve put yapıp onlara tapmaya başlar.
Yunan Heykelleri
Modern bilim Yunan heykellerini 3 ana gruba ayırmaktadır. Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemdir. Yuna heykellerinde genelde bölgenin savaşçıları, mitolojik efsaneler ve hükümdarları tasvir edilir. Hepsi tanrılaştırılmış tapınma olarak kullanılmıştır.
Yunan heykelleri en çok bronz ve gözenekli kireçtaşından yapılmıştır. İlerleyen zamanda mermere ilgi artsada Bronzun modası hiç geçmemiştir. Fakat Bronz çok değerli bir malzemeydi. Bu nedenle, daha önce yaptıkları orijinal bronz heykeller eritip bronza çevirdiler.
Şimdi üst resme iyi bakın, mevcut heykellerin renkleri birbirinden farklı değilmi. Aslında antik dönemde her heykelin kendine özgü renleri vardı. Bu renk makyajla daha güzel hale getirilmişti. Eskinin makyajı bazı bitkilerden elde edilen kök boyalarıydı. Alt resimdeki Venüs heykelide buna örnektir.
Antik renklerin çoğu, toksik olan minerallerden elde edilmiştir. Diğeri ise kırmızı renk olan doğal zinober cıvadan elde edilmiştir. Boya yapmak için pigmentler, yumurta, balmumu ve arap zamkı gibi bağlayıcılarla karıştırılmıştır.
Kaynak; MendereS