Eşkiya Belgelerinde Adı Geçen Köyler
Eşkiya belgelerinde adı geçen, Tahtacı köyü, ali safran bey köyü, kalay kaş köyü ve çevresini volçan voyvoda anlatıyor.
Tahtacı Köyü
Tahtacı köyü nami ile bir köy vardır bu köye tek gözlü bir köprüden geçen yol üzerinden gidilmektedir. Yol ilerde ikiye ayrılacaktır, sağ yol doğru yoldur. Kılavuz olarak yolun sağ tarafına bakın. Saat resmi göreceksiniz. Yine ilerde sol cihete ayrılıp yollardan biri türbe tepeye çıkar. Türbe tepeye çıkarken yolun kenarına bakınb. 4 köşe olarak işlenmiş ambar kaya vardır. Ambar kayanın bir tarafında meşale resmi diğer tarafında istavroz mevcuttur. İstavrozun ucunda hazen yaprağını görebiliriz. En büyük istavrozun boyunu ölçü alıp derin kazarsan bir mahzen bulursun. Mahzeni doldurduk pek çok zengindir.
Aynı yolu izlemeye devam edilirse kaya üzerinde tavşana saldırır vaziyette bir şahin görebilirsiniz. Tepenin üzerine çıkılınca orta yere doğru yürü. 3 adet koltuk taşı görürsün. Uzun oluk şeklindedir, onların yanlarında kalan yerde bir nöbetçi barakası vardır. Barakanın altında dikkatle izlenirse yarım ay ve hilal göze çarpar. Karşısında ise dolunay ile güneş resmi vardır. Barakanın içine girdiğinizde altında kalan dört köşe taşları yerlerinden kaldırarak alt üst edin bir takım tekrarlamalar görürsünüz. İşte bu rakamlar gerçek krokidir.
Aynı şekilde ve aynı tepede bir taşta kahve tepsisi resmi nvardır. Alt, alta sıralanmış; sekiz cezve ve sekiz fincan görürsün. Cezve ağzının önünden itibaren üç adım mesafede bir taş bulursunuz. Bu taştan itibaren her her üçer adımda bir muntazam yapma taşlar görürsünüz. Taşları tutup kaldırın altından çift rakamlar çıkacaktır. Tek rakamlar çift rakamla karşılaştırılınca merkezimizi ortaya çıkarmış olursunuz.
Ali Safran Bey Köyü
Ali safran bey köyünün yayan 15-20 dakika deniz sahilindeki yeni köy vardır. İleri orman içersinde güngörmez aksu boğazı vardır. Daha ileride kara dağın bulunduğu mevkide cenevizlerden kalma bir kale harabeliği ile ceneviz kale vardır. Bu kalenin daha fazla güngörmez ile aksu boğazı ve karadağ mevkilerinde olması muhtemeldir.
Bu ceneviz kale harabeliğinin çevresinde yani yakınlarında içine üç basamakla girip çıkılan açık bir mağara mevcuttur. Mağaranın yakınlarından yarı kaldırımlı bir yol yukarı yöne gitmektedir. Bu ince kaldırımlı yol ile ceneviz harabeliği yukarıda bir tepeye gitmektedir. Burada belirli mesafelerde 12 adet dikili kılavuz taşı vardır
Kalay Kaş köyü
Kalay kaş köyünün gün doğu yönü aynalı dere ve çukur harami derenin başlangıç noktalarındadır. Kadı köye olan mesafesi iki saat olmakla beraber kara Ali paşanın otlağıda aynı şekilde iki saatlik bir mesafededir. KONSTANTİNA POLİSE (İstanbul) olan mesafesi ise dört saattir. Bu muhteşem ve esrarlı değirmenimiz kolay geçit vermeyen bir çatağın içindedir. Aynı zamanda iki kalenin arasında kalmaktadır. Burası oldukça çok baldırganlıktır, bir o kadarda sarmaşıklık ve taşlıktır.
Bu harika yöreyi iyi bilmeyen buradan çıkması mümkün dahilinde değil ve bu şansa sahip değildir. ( asla çıkamaz ) karışık ve komleks li bir yer. Sadece harami dereyi takip ederse kurtulabilir. Adamlarımızın barındığı yine acayip derecede beğendiğim bir yörede TAHTALI köydür. Bu köyde üç yüz elli adamım emirlerime hazır devamlı olmak üzere burada bulunmaktaydılar. Akıl almaz değirmenimize ancak iki yerden su geldiğini anlamakta pek zorlanmayacaksınız. Yapmış olduğumuz özel kanallar la değirmenin oluğuna su gelir. Biri içimi güzel olan tatlı su kaynağından diğeri ise şelaleden gelmektedir.
Burada gözleyebileceğimiz bir su yolu vardır, bunun dışında birde ani baskınlardan kurtulup kaçmak gayesi ile kullandığımız gizli geçidimiz mevcuttur. Bu geçitte muhteşem işaretlerimizi görebilirsiniz. Bunları şöyle sıralamak istiyorum yedi piliçli tavuk, tüfek, yılan, kesik domuz kafası, nöbet yeri olduğunu gözler taş kaldırımı takip edebiliriz. Otuz beş adamımızın çalışmakta olduğu bu muhteşem değirmenimiz iki katlıdır. Aynı değirmenin güneyinde bol suyu olan on iki yalaklı üç kurnalı birde çeşmemiz vardır. Bu bölgede harami derenin boyunda üzüm bağlarımız vardır. Kirazlığım, elli adet kara kavak ağaçlarımız ve erik ağaçlarımız vardır.
2 Bakır Para
Değirmen bölgesi sık kızılcıklık tır, bu kızılcıkların içinde MURAT AĞA nın mezarı vardır, murat ağayı daha ilk günde öldürdük sebebi ise bize karşı işlemiş olduğu ihanetten dolayıdır. Öldüğünde yığıldığı yere gömdük, murat ağanın cesedinin altında ise iki bakırda paramız vardır. Bu değirmenin oldukça yakınında, çok büyük sarmaşıklık vardır. Bu sarmaşıklığın içinde gizlenmekte olan birde mağaramız vardır. Bu mağaranın alnında bir nal ve birde istavroz vardır, en üst kısımda birde delik vardır. Kapıyı açmak için üç basamakla bir el girecek kadar dar olan deliğin yanına çıkılır. Bu delikte bir kol var. Bu kol sağ yöne çevrin. Kapı ise; dört beş kişiyle geriye iterek açılır.
Mağara iki kola ayrılır; sağ taraf tuzaklı yoldur. Erzak ve ganimet dolu odalara giden sol kol ise yine çıkış yoludur. On dört basamak ile yedi katır tavlası mağarasına çıkılır. KUDRET KALE ÇİNGENE KALE CENEVİZ KALE buraya çok yakındır.