Define İşaretleri AnlamıErmeni Gömüleri

Öküz Define İşareti

Öküz-ün hangi gözü körse kör olan gözün baktığı yere bak, orada höyük vardır. Yoksa arkasına bak, höyük arkadadır. Burada birde dere olur, dere aşağı inin orada güzel işaretler görürsün, onları takip ederek iyi paralar alırsınız.

Diğer yorum: Öküz tıpkı Aslan gibi liderlik , güç, hakimiyet ve krallık anlayışına dayalı bir düşünce ile tasvir edilmiştir. Her ikiside kral mezarı olduğuna işarettir. Aslan işaretinin mezarları kaya yada oda şeklinde yapılırken öküzlerinki ise tümülüs höyük şeklinde yapılır. Öküz ve aslan arasındaki bir diğer fark ise aslan kara öküz ise hava hakimiyetiyle ünlüdür.

Öküz işaretinin arkasına yada kör olan gözünün baktığı yerde mutlaka höyük olur. Boğa varsa dere mutlaka vardır. Dere akarında çeşitli işaretler olup burada bir miktar gömü alınabilir. Özellikle derenin şelale yapan yada kazan yapan yerleri varsa son noktalar buradır. Öküz başı ise buranın son nokta olduğunu fazla uzaklaşmadan yakın yerde araştırma yapmanız gerektiğini anlatır. Öküz başları genelde mezara bakar vaziyettedir.

öküz üzerinde adam işareti

Başka Bir Kaynak: Hititlerde boğa kadını sembolizme eder. Gücü simgeler. Bu işaret ilk etapta defineyi değil öncelikle ibadet yerlerini, tapınakları, güçlü ve statüsü yüksek insan mezarlarını simgeler.

Boğa aynı zamanda türeyişin sembolüdür. Hitit kadınları türeyişi simgelerler. Türün devamını anlatmak için boğa sembolü seçilmiştir. Ancak define veya saklantı malzemelerinin bulunduğu yere ait bir işaret olarak da kullanıldığı görülmektedir. Romalılar tarafından çeşitli şekillerde kullanılmıştır.

Eşkıya Belgelerinde Adı Geçen Öküzler

1- İşaretimiz kız resminin sol tarafında ve de kayanın arkasında 1 kişi 2 öküzü çeker vaziyette. Öküzlerin biri yatar, çiftçi onu elindeki sopa ile kalkması için vurur gibi. Bu öküzün boynunda zincir var. İşaretimiz öküzlerin güneyinde 3 mağara mevcut , 3 mağara ya uzaktan bakıldığında üçgen yapmış şekilde görürüz. Üst mağarada kirik basamaklar var altına bakın.

2- Başka bir kayada kayada çiftçi 2 öküzle sabanla tarlayı sürer vaziyette. Sabanın ortasındaki damlalar kandır. (Tuzak-Tehlike ) Saban kayanın doğusunda bir başka işaretimiz bir köpek resmidir. Az ileride bir yayla ve de bu yaylanın doğusunda bir kayada çiftçi ot biçer vaziyette. Bu kayanın üzerine çıktığında diğer işaretli kayayı görebilirsin. Sonuçta işaretli kayalar ve de mağara bir baklava dikesi krokisi oluşturur. Kopek resmi ve çocuk bir tıpadır.

Buradaki öküzlerin biri grimsi diğeri de beyazdır. ( Kayanın kendisi ) Gri ve Beyaz öküzün yanında boya ile yapılmış ve ellerinde mum tutan 3 kız resmi vardır.

3- Değirmene çok yakın bir kayada Topal Ayı ve ayının baktığı istikamette askıda bir mağara içerisinde sağ duvarında bir çiftçi öküzlerini çocuk yatar vaziyetindedir. Ayının ayağının noksan kısmı kaşının üzerindedir. Buradan geriye Harami dereyi yukarıya takip edersek, derenin solunda sarı meşe ormanlarına rastlarız. Meşeliğin dere içi uzantısı ortalamasından Vezir tepe üzerine doğru tırmanmaya koyulun. Bir-bir buçuk saat yürüdükten sonra karşımıza çıkan kanaralarda kıç kıça yatar halde renkleri ve sağlıkları bir birinden ayrı olan iki öküzün birinin boynunda çan asılıdır.

Buradan daha iki saat kadar yukarıda yine karşımıza çıkan kanaralarda tek öküz otlar halde olup, öküzün baktığı tarafta ve 51 adım mesafede bir Yörük kızı bir tutam otu öküze uzatırken görürüz. Daha da yukarı kısımlarda geniş alanda bol ve türlü türlü resim nişanları ile karşılaşırız.

öküz

Mağaradaki öküzler

Mağara girişine kesme bir yol gider. Kapısı ise iki adam yan yana geçecek kadardır. Mağaraya çıkarsam mağara içinde bir çocuk iki çift öküzü çeker halde resmedilmiş olarak görürsünüz. Mağara girişinden bakıldığında değirmen ve çevresi görülür. Bu mağara ve çevresine Eminağa nın ismini verdik. Buranın büyük emaneti öküzlerin arkasından geçilen ikinci mağaradadır. 111 torba altın paradır. Saruhanlıdan gelen postanın soygun parasıdır.

Buradan vezirtepe namı ile anılan tepeye doğru çıktık. Bu tepenin yamacında bir alana geldik burasına kirazlı adını verdik. Burası düzlük bir alandır ve yaylalıktır. Bu yaylada bir öküz resmi kabartma olarak mevcuttur. Romalılardan kalmadır. Bu öküzün boynuna 33 adet sarı lirayı horasanla yapıştırdık. Bu yayladan 2 saat mesafede erikli yayla adı ile anılan başka bir yayla vardır. Erikli yaylada 5 gün boyunca konakladık. Bu süre içinde pek çok işaret yaptık bu işaretler yarım ay, civcivli tavuk, öküz, kız, yılan, balık, ayı ve ayıcı, davul, domuz, tavşan, kartal, çakal, sansar, porsuk , saka kız, terazi, kantar, sofra taşı, at ve insan işaretleridir. Bu işaretler sizi çok oyalar buradaki en kolay para insan işaretine gelir. Ve kırarsan bu işaretin içine saklanmış 50 adet sarı lirayı bulursun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.